Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattilaiselta yksinkertainen neuvo ehkäisemään etätyövaivoja

Koronan kotiin ajamilla etätyöläisillä on niska-, selkä- ja käsivaivoja.

– Vaikuttaa siltä, että vähemmän aktiiviset ihmiset ovat etätöissä ollessaan vielä vähemmän aktiivisia, kun ei tule luontaista liikkumista töihin, kertoo Fysioterapia Oivan yrittäjä Ismo Natri.

Natrin mukaan harvalla kotiolosuhteet on rakennettu etätyöpisteeksi, vaan työtä tehdään missä sattuu ja pienillä näytöillä. Ammattilaisella on helppo vinkki, jolla tilannetta voi helpottaa:

– Työn tauottaminen! Ei kannata tehdä pötköön kahta tai kolmea tuntia töitä, vaan selkeitä taukoja 30 minuutin välein. Silloin kannattaa nousta ylös ja tehdä vaikka pieniä keveitä jumppaliikkeitä tai ainakin kävellä.

– Jos mahdollista, päivä kannattaisi aloittaa vaikka vähän pidemmällä kävelyllä kuin vain postilaatikolle. Päivällä olisi hyvä tehdä toinen lenkki ja illalla kolmas, hän jatkaa.

Natri on viime kuukausien aikana nähnyt, kuinka työpaikkojen arvostus on kasvanut.

Ei kannata tehdä pötköön kahta tai kolmea tuntia töitä.

Ismo Natri

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat olleet etätöissä maaliskuusta lähtien. Asiakkaat ovat todenneet, että voi kun pääsisi jo työpaikalle.

Laukaan Lievestuoreelta useammalle paikkakunnalle laajentunut Fysioterapia Oiva avasi syyskuussa toimipisteen Jyväskylän Seppälään Kuntomaailman yhteyteen.

– Ensin koko ajatus oli hulluttelua Kuntomaailman Mika Gustafssonin kanssa, mutta parissa viikossa keskustelut menivät vakavampaan suuntaan, Natri muistelee alkuvuotta.

Oivan oli tarkoitus avata jo keväällä, kun Kuntomaailma aloitti Ahjokadulla. Korona kuitenkin sotki suunnitelmia ja lykkäsi avauksen syyskuun alkuun. Nyt Oiva toimii viiden hengen voimin Kuntomaailman toisessa kerroksessa.

Ismo Natrille tulee joulukuussa täyteen 30 vuotta yrittäjänä. Oivan nimen alla hän on toiminut kymmenen vuotta. Sekä yritys että Natri ovat lähtöisin Lievestuoreelta.

– Sieltä laajensimme Toivakkaan, sen jälkeen Hankasalmelle, sitten Jyväskylään ja Laukaaseen, hän kertaa.

Jyväskylässä Oiva on toiminut pienimuotoisesti lähes kuusi vuotta.

Yrityksen kymmenen hengen porukka koostuu Oivan omista työntekijöistä ja alihankkijoista.

– Meillä on pieni työyhteisö, mutta paljon moniammatillista osaamista, Natri sanoo.

Oivan palveluksesta löytyy fysioterapeuttipalvelujen lisäksi psykoterapeutin, psykologin ja toimintaterapeutin palvelut.

– Kun puhutaan eri terapiamuodoista, unohtuu helposti, että ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus. Esimerkiksi pelot ja ahdistukset vaikuttavat liikkumiseen ja toimintakykyyn, Natri kertoo.