Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Carlos Santanakin halusi soittaa blueskitaristi Erja Lyytisen kanssa

Blueskitaristi Erja Lyytinen äänestettiin kesällä hopeasijalle Total Guitar -lehden lukijaäänestyksessä Paras kitaristi -kisassa. Silti hän sanoo, että paljon on vielä opittavaa, ja hän tekee viikoittain useita kertoja tekniikkaharjoituksia.

Lyytinen oli ensimmäinen Sibelius-Akatemiassa sähkökitaraa pääaineenaan opiskellut nainen. Hän valmistui vuonna 2010 musiikin maisteriksi.

Edelleenkin puhutaan usein naiskitaristeista, mutta Erjan mukaan yhä vähemmän. Kun hän oli kesän äänestyksessä toiseksi paras, parhaaksi valittiin naiskitaristi Nita Strauss.

– Naiskitaristeja alkaa nykyään olla melkeinpä enemmän kuin miehiä. Yksi tunnetuimmista on Jennifer Batten, joka on soittanut 1980-luvulta lähtien monien suurten nimien, esimerkiksi Michael Jacksonin bändissä. Pääsin tutustumaan Batteniin festareilla, ja pyysin häntä kiertueelleni Suomeen soittamaan ja levylle. Hän tulikin ja se oli todella hienoa, Lyytinen sanoo.

Erja Lyytinen on myös laulaja ja lauluntekijä. Se, miksi hän tuntee bluesin läheiseksi itselleen, on sen musiikin tunnepitoisuus.

– Bluesissa syvä tulkinta ja etenkin bluesin historia vaikuttavat musiikkiin paljon. Väkevä esiintyminen ja tulkinta bluesartisteilla vetosi minuun heti. Kun aloin tehdä bluesmusaa, minulle oli tosi tärkeää, että pystyn esiintymään koko sielullani. Sitä tunnetta ei voi feikata eikä sitä välttämättä opi koulussa, Erja Lyytinen kuvaa musiikkinsa ydintä.

Jennifer Batten ei ole ainoa kuuluisa muusikko, kenen kanssa Erja on soittanut samalla lavalla.

– Olin esiintymässä Sveitsissä samalla festarilla suuren idolini Sonny Landrethin kanssa. Järjestäjät halusivat yllättäen kaksi slide-kitaristia soittamaan yhdessä. Sillä tavalla pääsin hänen kanssaan soittamaan useita biisejä.

Isoimmaksi kokemukseksi hän sanoo esiintymisen Carlos Santanan kanssa kesäkuussa 2018.

– Hän kävi kuuntelemassa meidän keikkaa ja tykkäsi kuulemastaan. Hänen managerinsa tuli suuren maailman tyyliin kertomaan, että Carlos haluaisi minut lavalle kanssaan.

Erja Lyytinen keikkailee Tanssisali Lutakossa tulevana perjantaina 2.10. Hänen bändissään soittavat Tatu Back, basso, Iiro Laitinen, rummut ja Miika Aukio, koskettimet.

– Meillä on tarkoitus soittaa erittäin mukaansatempaava setti parilta uusimmalta albumilta. Mukana on biisejä myös ihan ensimmäisiltä levyiltä.

Lyytinen on hyvin tyytyväinen saadessaan taas keikkailla.

– Minulla oli ensimmäistä kertaa uran aikana suunniteltu ja sovittu kaikki työt jouluun asti. Sitten kaikki vedettiinkin keväällä alta pois. Suomessa on kuitenkin hyvä tilanne. Ulkomailla on kollegoita, jotka eivät keikkaile vieläkään. En ymmärrä, miten he tulevat ollenkaan toimeen, Erja Lyytinen miettii.