Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eero Rissanen ei häiritse, kun kämppis haluaa olla rauhassa

Peräseinäjoelta musiikkia opiskelemaan tullut Eero Rissanen asuu Jyväskylän Kristillisen opiston asuntolassa graafisella puolella opiskelevan kämppiksen kanssa. Heillä on käytössään keittiö, wc-tila, olohuone sekä oma makuutila liukuovella.

– Kun kuulin, että täällä asutaan asuntolassa, ajattelin, että kyllä minä pärjään. Tämä tuntuu elämiseltä, kun on koko ajan muita ympärillä. En häiritse, jos kämppis ilmaisee, ettei saa häiritä. Siivoamme itse asuntomme, ja olemme sopineet kämppiksen kanssa vuoroviikot tiskeistä ja roskien viennistä. Viikonlopuiksi menen kotiin.

Opiston ruokalasta Rissanen saa aamupalan, lounaan, päiväkahvin ja päivällisen. Illaksi hän ostaa asuntolaan eväitä ja on joskus kokannut jotain pientä. Iltaisin hän on omassa asunnossaan, käy soittamassa bänditilassa ja joskus myös klubilla.

Jyväskylän kristillisellä opistolla on tarjolla opiskelijoille perinteinen asuntola-asumisen vaihtoehto. Opistolla ei puhuta soluista, vaan yhteisöasumisesta ja kämppiksistä.

Asuntolaohjaaja Sirpa Viita kertoo monen vuoden kokemuksella, että asuntolassa asuminen koetaan hyvänä vaihtoehtona.

– Opiskelijat kertovat lähtiessään, että asuntolassa asuminen luo turvallisuutta opiskeluun. On tärkeää, että viihtyy opistolla ja asuntoalueella. Se auttaa ja tukee opiskelua. Asuntolassa on kavereita, ja ei ole yksin. Silläkin on iso merkitys miten yhteisössä toimitaan. Opistolla saadaan pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ja täällä syntyy jopa parisuhteita, Sirpa Viita kertoo.

Kaikki ovat alussa samassa tilanteessa.

Sirpa Viita

Kun on kyse pääasiassa 17–18-vuotiaista opiskelijoista, myös vanhemmat ovat pitäneet asuntola-asumista nuorilleen hyvänä vaihtoehtona.

Aikaisemmin asuntoloissa oli valvojia, kun he ovat nykyään asuntolanohjaajia. Samalla myös tehtävänkuva on laajentunut huomattavasti.

– Minun roolini on yhteisöllisyyden herättäminen. Työni on nuorten asumisen ja elämisen ohjaamista. Ohjaajana on tehtävänä kuunnella ja ohjata tarvittaessa opiskelijaa ”oikeaan suuntaan”. Olen myös tarvittaessa yhteydessä esimerkiksi harjoittelupaikkoihin, ja joskus olemme yhdessä etsineet kesätyöpaikkoja. Minulla on aikuisen rooli nuorten elämässä täällä opistolla.

Opiston asuntolassa on tällä hetkellä 28 asukasta kahdessa rakennuksessa. Opiskelijat asuvat kahden tai kolmen hengen asunnoissa. Heillä on käytössään myös pesula sekä Klubi, joka on yhteinen olohuone. Klubilla voi viettää aikaa kello 16–22. Kerran kuukaudessa on asuntolakokous, jossa käydään läpi muun muassa sääntöjä sekä yhteisten tapahtumien suunnittelua ja toteutusta asuntolassa.

Sirpa Viita kertoo, että opistoon tuleminen vieraalle paikkakunnalle on nuorille yhteinen tekijä. Asuntolassa asuminen koetaan silloin tärkeäksi.

– Jokainen tulee tänne yksin. Kaikki ovat alussa samassa tilanteessa. Nuoret tykkäävät lukuvuoden aikana tulla juttelemaan kanssani. Moni sanoo senkin, että kanssani on kiva jutella, kun en tiedä heidän taustojaan. Omassa työssäni on tärkeää, että kaikkia koskevat samat säännöt on ikä mikä tahansa.