Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue tämä, niin tiedät, mitä eroa on Lutakolla ja Lutakolla, mikä on Linkki ja miksi kuvassa näkyvää aluetta kutsutaan Ceausescu beachiksi?

Kompassi. Kävelykadulla Asemakadun ja Kauppakadun risteyksessä sijaitseva kohtaamispaikka. Tunnistaa katuun kivillä tehdystä kompassia muistuttavasta kuviosta sekä feissareiden parveilusta.

Linkki. Muualla bussi, Tampereella Nysse, täällä linkki.

Yläkaupunki ja Alakaupunki. Yläkaupunki on se puoli Jyväskylän keskustasta, jossa sijaitsee esimerkiksi Sohwi ja Ylä-Ruth. Yläkaupungille suunnistaessa ei siis pidä kävellä mäkeä ylöspäin Harjulle. Alakaupungilla sen sijaan on esimerkiksi Freetime, Revolution ja VENN.

Harju. Nimensä mukaisesti harju keskellä kaupunkia. Puistoinen alue, jossa voi lenkkeillä tai kokoontua piknikille. Täällä juhlitaan vappua ja ajetaan rallia. Harjulle vie Gummeruksenkadun yläpäästä alkavat Harjun portaat, viralliselta nimeltään Neron portaat.

Lutakko ja Lutakko. Kaupunginosa ja keikkapaikka ja sama toisinpäin. Jättömaalle syntynyt kerrostaloalue keskustan ja Kuokkalan välissä sekä Suomen parhaanakin palkittu keikkapaikka, Tanssisali Lutakko, siellä kerrostalojen ja toimistojen puristuksessa.

Kauppakadun appro. Tapahtuma, jossa opiskelijat suorittavat tutkintoja juomalla Jyväskylän baareissa. Mitä useamman annoksen juo, sitä korkeampi ”koulutus”. Palkinnoksi saa tutkintotodistuksen, haalarimerkin ja krapulan. Tältä syksyltä peruttu, koska korona.

Alvar Aalto. Suunnittelijasetä, jonka KAIKKI luomukset ovat ulkomaalaisten mielestä valokuvaamisen arvoisia. Keski-ikäisille Aalto on suunnitellut maljan, yliopistolle liian pienet vessat.

DDR/MNOP. Ankeahkon näköinen 70-luvun luomus, mutta kuulemma ihan viihtyisä opiskelija-asuntokortteli Kortepohjan ylioppilaskylässä.

Taksari. Makkaraperunat.

Eppu, toppu, kolkki, nelkki, viikki, kuukki. Kuulostavat uusilta Muumi-hahmoilta, mutta tarkoittavat Jyväskylän seudulla peruskoulun ensimmäistä, toista, kolmatta ja neljättä luokkaa.

Kolmikulma on kauppakeskus kävelykadun ”alapäässä”. Sen edessä taas on Aren aukio, jonka nimi on peräisin siitä, että Jyväskylässä oli ennen Are sillä kohtaa, jossa on nyt Amarillo. Jyväskylässä on myös muita kulmia, kuten Kauppakulma ja Torikulma, nekin kauppakeskuksia.

Ceausescu beach. Lausutaan tsausesku piits. Nicolae Ceausescu oli Romaniassa vallassa 1980-luvulla, ja kun satamaan rakennettiin uutta aluetta muureineen, joku kävi kirjoittamassa siihen isoilla kirjaimilla Ceausescu beach. Muurista otettiin kuvia ja paikkaa alettiin kutsua tällä nimellä.

Pupari. Mainettaan parempi Pupuhuhdan kaupunginosa Huhtasuon suuralueella.

Säykki. Jyväskylän saaristokaupunginosa, 1990-luvulla osaksi Jyväskylää liitetty Säynätsalo.

Vanha linja-autoasema. Jos joku jyväskyläläinen sanoo olevansa vanhan linja-autoaseman kohdalla, hän on todennäköisesti torin takana Harjukadulla.

Laajis. Hiihtokeskus Laajavuoren aluella tai joskus kutsumanimi koko Laajavuoren asuinalueelle, johon on tienviittoja joka puolelta Jyväskylää. Laajavuoressa on KOASin opiskelija-asuntojen lisäksi mahtavat ulkoilumaastot, seikkailupuisto ja Matti Nykäsen mäki, jonka tornista näkyy hienot maisemat.

Surkkari. Hellittelynimi Suur-Jyväskylän Lehdestä, joka tunkeutuu joka luukkuun Jyväskylässä, Muuramessa ja Laukaassa. Lempinimi Surkkari korostaa mielikuvaa suuremmoisesta tuotteesta.

Keskari. Lyhennys sanomalehti Keskisuomalaisesta, nykyään myös Radio Keskisuomalaisesta.