Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sheilan korkkareihin ja lavalle – drag-taiteilija Antti Taipale on ollut Sheilana jo 14 vuotta

Antti Taipale, 35, ajaa parran huolellisesti, meikkaa 1,5 tuntia, pukeutuu ja sujauttaa korkokengät jalkaansa. Sitten hän on valmis lavalle.

Parin tunnin mittainen kaava on Taipaleelle varsin tuttu, sillä hän on ollut drag-taiteilija jo yli 14 vuotta.

Taipaleen Sheila-hahmo syntyi Miss Drag Queen -kilpailuun vuonna 2006 ja on sen jälkeen muuttunut ja kehittynyt tekijänsä mukana.

– Mitä enemmän ikää tulee, sen raskaampia esiintymiset ovat fyysisesti: puristavat vaatteet, korkokengät ja paljon tanssia ja nopeita asunvaihtoja, Taipale toteaa nauraen ja mainitsee, että kehonhuoltoon pitää panostaa vapaa-aikana huolella.

Sheila esiintyy Jyväskylän Ilokivessä lauantaina 26.9. järjestettävässä Drag Meets Burlesque 2020 -showssa. Nimensä mukaisesti tapahtumassa nähdään drag-artistien lisäksi myös burleskia.

– Vauhdikasta, näyttävää ja kantaaottavaa meininkiä on luvassa, Taipale kuvailee iltaa.

Drag voi Suomessa hyvin.

Antti Taipale pitää samana päivänä Ilokivessä myös luennon drag-taiteesta ja sen historiasta Suomessa.

– Drag voi Suomessa hyvin. Samalla suomalainen drag-skene on tietynlaisessa muutoskohdassa, hän kuvailee.

Taipale summaa, että 90-luvun alkupuolella drag-kulttuuri näkyi lähinnä Helsingissä vähemmistökulttuurien viihteenä ja alkoi vähitellen aueta koko kansalle. Nyt dragista on tullut salonkikelpoista viihdettä, joka myy isot konserttisalit ja teatterit loppuun.

– Samalla dragiin on muodostunut oma alakulttuuri, joka kyseenalaistaa vallitsevaa, isompaa drag-yhteisöä, sen kaupallisuutta ja viihteellisyyttä. Ja se on hyvä asia.

Taipaleen mukaan Sheila edustaa Ilokiven esiintyjistä sitä perinteisempää, niin sanottua vanhan liiton dragia. Sheilan showssa on luvassa ainakin artisti-imitaatioita, joissa hän on jo kokenut konkari.

– Olen aika pitkään tehnyt prokkiksia, joissa yleisön keski-ikä saattaa olla 50 ikävuodesta ylöspäin. On tietysti selvää, että niihin tuotetaan erilaista materiaalia verrattuna vaikka Helsingin keskustan yökerhoihin, Taipale hymähtää.

Korona-aika ja noin 60 keikan peruuntuminen on tuonut Antti Taipaleen kalenteriin tilaa uusille ideoille ja opinnoille. Taipale valmistui keväällä Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan teatteritiede.

– Kun sain gradun valmiiksi, aloin harjoitella striimausta ja tapoja koukuttaa yleisö ilman fyysistä läsnäoloa. Tämän pohjalta ideoin muun muassa Viinitasting Sheilan kanssa -formaatin. Siinä kuka tahansa voi järjestää oman tastingin Sheilan seurassa vaikka kotonaan. Mukana on tietysti huumoria, ja esimerkiksi iskemätähdet Katri ja Paula käyvät kertomassa omat kommenttinsa.