Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen seitsenottelija Maria Huntington pääsi jo viime vuonna opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon tietojärjestelmätiedettä, mutta aloitti opinnot vasta tänä syksynä. Hän siirsi opintojaan Tokion olympialaisten vuoksi. Vaikka samat kisat häämöttävät jälleen tulevaisuudessa, opintojen alkaminen käy hänelle nyt paremmin kuin hyvin.

Opiskelu tapahtuu pää­asiassa etänä, jolloin se on helppo sovittaa huippu-urheilijan arkeen, aikatauluihin ja terveydellisiin seikkoihin.

Maria Huntington haki opiskelupaikkaa Jyväskylästä useastakin syystä. Jyväskylän seutu on hänelle entuudestaan tuttu, ja yliopistossa hän voi nyt opiskella sitä mitä on halunnutkin.

– Halusin Jyväskylään opiskelemaan kauppatieteelliseen ja hain parina vuonna, mutta en päässyt. Pääsykokeisiin pitäisi todella panostaa, että pääsee pääsykokeen avulla sisälle, ja minulla ei riittänyt aikaa valmistautumiseen. Tämä on toinen reitti päästä kauppatieteellisen puolelle. Ja ovathan it-opinnot hyödyllisiä, Huntington toteaa.

Keski-Suomi ja varsinkin Korpilahti on hänelle tuttua seutua, sillä hän viettää avomiehensä Riku Dufvan kanssa paljon aikaa kesämökillä Korpilahdella.

– Sillä oli todella paljon vaikutusta, että hain Jyväskylään opiskelemaan. Korpilahti on ihana paikka.

23-vuotias Maria Huntington on ollut pari vuotta täysipäiväinen urheilija, ja hän opiskelee urheilun ehdoilla.

– Opiskelu on lähtenyt liikkeelle ihan hyvin, vaikka on paljon opettelua. Välillä olen ollut vähän pihalla, miten kaikki toimii. Kaksoissiskoni aloitti Jyväskylässä viime vuonna täsmälleen samat opinnot, ja hän on neuvonut minua tosi paljon kaiken suhteen. Viime vuonna oli ajatus, että pystyisin tänä vuonna olemaan olympialaisten jälkeen vähän enemmän läsnä opiskeluissa. Vuoden aikana on realisoitunut, etten voi olla usein paikan päällä.

Maria kertoo, että melkein kaikki opinnot tehdään etänä. Hän on osallistunut esimerkiksi luennoille, joihin osallistuu 200 opiskelijaa.

– Onhan tällainen opiskelu tosi erilaista ja vaatii itse­orientoitumista. Aikataulutat itse opiskelun ja tiedät, milloin kaikki tulee olla tehtynä. Minulla on kaksi kalenteria. Toinen on koulua ja toinen muita menoja varten. Onhan siinä aikamoinen setviminen, kun minulla on koulun ja urheilun lisäksi yhteistyöjutut. Aika monta rautaa on tulessa, mutta pidän siitä.

Maria Huntingtonin urheilu-ura ja urheilullinen kehitys ovat hyvässä vaiheessa. Hän miettii kuitenkin samalla urheilu-uran jälkeistä tulevaisuutta. Hän on keskustellut myös muiden huippu-urheilijoiden kanssa opiskelun merkityksestä.

– Minulla on lähellä tuttuja, jotka ovat lopettaneet viime aikoina urheilun, ja he ovat rakentaneet lopetusta varten kaiken muun jo etukäteen. Olisi hyvä, että opinnot olisivat ohi jo ennen kuin ura päättyy ja voisi siirtyä heti työelämään. Esimerkiksi entinen kymmenottelija ja SUL:n puheenjohtaja Sami Itani on hyvä esimerkki siitä, miten voi yhdistää opiskelun ja urheilu-uran, ja miten hienosti siirrytään työelämään.

Koska urheilu on kuitenkin Maria Huntingtonille ykkösasia, hänellä on selvät tavoitteet tulevalle vuodelle.

– Jos kaikki menee niin sanotusti hyvin, toivon, että olen olympialaisissa. Lisäksi haluan hätyytellä Suomen ennätystä ja toivon, että rikon sen. Minulla on mennyt kolme vuotta hyvin, ja joka vuosi olen kehittynyt ja sitä haluan edelleen. Jotain on siis tehty oikein.