Kun laukaalainen seitsemän alaikäisen lapsen yksinhuoltaja Sami Koivukoski, 44, lähtee lomailemaan, mukaan on pakattava kassitolkulla tavaraa. Petivaatteet ja osa vaihtovaatteista odottavat jo valmiina asuntovaunussa, mikä helpottaa urakkaa huomattavasti.

– Valtteri on 16, Elmeri 14, kaksoset Joonatan ja Josefiina 12, Juulia 11, Jasmin 9 ja Oliver 7. Sitten on neljä jo aikuista lasta, Koivukoski luettelee.

– Valtteri lähtee enää harvoin mukaan, ja Elmeri ja Joonatankin haluaisivat jäädä välillä kotiin. Mutta jos kaikki lähtevät, mahdumme sinne kyllä ihan hyvin, hän vakuuttaa.

Asuntovaunu on Koivukosken perheelle kuin kesämökki – ja heidän mielestään vielä tavallista mökkeilyä mukavampi vaihtoehto: Leirintäalue on yhteisöllinen paikka, josta löytyy seuraa niin lapsille kuin isällekin. Eikä karavaanaaminen ole ainoastaan kesäjuttu, vaan Koivukoski viettää vaunussaan aikaa vuoden ympäri, aina kun mahdollista.

– Joskus yövyimme vaunussa naisystäväni kanssa 30 asteen pakkasella ja hyvin tarkeni.

Asuntovaunu on suurimman osan ajasta parkissa Hietasaaren leirintäalueella Uuraisilla, jossa on myös satakunta muuta vuosipaikkalaista. Isosta osasta karavaanariporukkaa on tullut Koivukosken ystäviä, ja lähes kaikki vuosipaikkalaiset ovat vähintään moikkailututtuja.

Kookkaassa asuntovaunussa on kaikki tarvittava: minikeittiössä voi kokata, pöydän ääreen mahtuu syömään koko perhe ja kellon lähestyessä nukkumaanmenoaikaa pöytien tilalle saa kätevästi makuupaikat seitsemälle.

– Kesäaikana grillaamme paljon ja syömme vaunun terassilla. Osa meistä voi myös yöpyä teltassa. Syksyllä ja talvella olemme sitten enemmän vaunussa. Jos alkaa ahdistaa, syömme kahdessa erässä.

Koivukoskella on ollut asuntovaunu jo yli kymmenen vuotta, mutta vasta avioeron jälkeen hän hankki vuosipaikan leirintäalueelta.

– Ehkä yksinäinen olo vaikutti päätökseen. Tutustuin vanhempi-lapsileirillä pariskuntaan, joka suositteli Hietasaarta. Enkä ole katunut hetkeäkään.

Asuntovaunu on Koivukoskelle paitsi perhelomailun tukikohta, myös oman rauhan paikka.

– Saunon ja rentoudun Hietasaaressa. Ja vaunulla saa olla halutessaan omassa rauhassa, ei sinne kukaan tule koputtelemaan ikkunoita.

Välillä vapaa-ajan asunto pääsee myös pois parkista. Koivukoski tekee vuosittain lomareissuja naisystävänsä kanssa ympäri Suomen, ja viime kesänä hän matkusti lasten kanssa viikoksi Tuuriin, Keskisen Kyläkaupan Onnela-karavaanarialueelle.

Sinne hän ei kuulemma olisi lähtenyt yksin, mutta lapsille Tuurin tivoli oli parasta viihdettä.

Mennyt kesä oli Koivukosken mukaan ennätyksellisen vilkas. Karavaanareita on näkynyt paljon liikenteessä, ja leirintäalueilla on ollut enemmän vipinää kuin yleensä. Myös ensikertalaisia on ollut liikenteessä tavanomaista useammin.

Koivukosken mukaan karavaanarit eivät ole sisäänpäin lämpiävää porukkaa, kuten usein luullaan. Hänen mielestään karavaanareiden leirintäalueille on kenen tahansa helppo tulla.

– Ainakin meidän leirintäalueelle. Toki kaikissa paikoissa on erilaisia ihmisiä, eikä kaikkien kanssa ole pakko tulla juttuun. Mutta kyllä me toivotamme ihan kaikki tervetulleiksi.

Koivukoskea kiehtoo karavaanaamisessa ennen kaikkea sen vapaus: vaunun voi pysäköidä vaikka puskaparkkiin yön ajaksi tai toisaalta majoittua leirintäalueelle ja tehdä sieltä pistokeikkoja mihin haluaa.

– Seitsemän lapsen kanssa on yksihuoltajan vaikea löytää hotellihuonetta, johon kaikki mahtuisivat. Vaunulla pääsee lähemmäs luontoa ja pienille paikkakunnille, joissa hotelleita ei ole. Lisäksi se on lapsille tuttu ja turvallinen nukkumapaikka.

Etusivulla nyt