Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syliin pääsee edelleen – päiväkodinjohtajien mukaan vanhemmat ovat olleet tarkkoja ja nuhaiset lapset on pidetty kotona

Korona-aika vaatii päiväkotien henkilökunnalta entistä enemmän tarkkuutta. Lasten sekä omia käsiä pestään vähän väliä, ruuhkia vältetään, vanhempien kanssa ei jäädä jutustelemaan sisätiloissa ja lasten terveydentilaa tarkkaillaan tiiviisti.

Neulaskankaan, Säynätsalon ja Muuratsalon päiväkotien johtaja Taru Lahtinen kertoo juuri lukeneensa kirjaa eskareille, jotka pötköttelivät patjoilla turvaetäisyyksin, kahden metrin päässä toisistaan.

– Toki pidämme turvavälejä aina kun on mahdollista, mutta lapsia ei voi eikä pidä estää tulemasta syliin. Toimimme mahdollisimman paljon pienryhmissä, Lahtinen sanoo.

Jos lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana, hänet on nykyohjeistuksilla eristettävä muusta ryhmästä odottamaan huoltajan saapumista. Seurana lapsella on aina maskilla suojautunut aikuinen. Lahtisen johtamissa päiväkodeissa näitä tapauk­sia on ollut vain vähän.

– Vanhemmat saapuvat yleensä tunnin sisällä ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Vanhemmat ovat muutenkin olleet tarkkoina sairastumista, ja flunssaiset lapset on pidetty kotona.

Lahtisen mukaan vanhempiin ollaan tiiviisti yhteydessä, joten esimerkiksi lasten allergiset nuhat ja niiden hoito ovat hyvin tiedossa.

Kyllä vanhemmat yleensä tunnin sisällä saapuvat ja ihan hyvässä yhteisymmärryksessä.

Päiväkodinjohtaja Taru Lahtinen

– Me luotamme vanhempiin. Onhan se tietysti henkilökunnalle välillä stressin paikka, kun ohjeet ovat kimurantit ja on oltava tarkkana. Tähän mennessä kaikki on kuitenkin sujunut hyvin, hän sanoo.

– Ja kyllä henkilökunnalla on sen verran ammattitaitoa, että vaikkapa itkun takia nuhaista lasta emme ole eristämässä tai lähettämässä kotiin.

Yksi oleellinen muutos on Lahtisen mukaan se, ettei vanhempainiltoja järjestetä ja vasu-keskustelut käydään mahdollisuuksien mukaan etänä. Muutenkin kuulumiset vanhempien kanssa vaihdetaan nyt ulkotiloissa.

Jotain hyvääkin korona-ajassa on: Lahtisen mukaan se on lisännyt entisestään ulkoilua päiväkodeissa.

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien johtaja Elina Kylmälahti kuvailee, että korona-aika ohjeistuksineen värittää arkea, mutta lasten, työntekijöiden ja huoltajien mieliala on pääasiassa hyvä.

– Tuntuu, että keväällä korona pelotti enemmän kuin nyt, Kylmälahti sanoo.

Myös Kylmälahti kertoo, että sairastumistapauksia kesken päivän on ollut yllättävän vähän.

– Ihan muutamia on ollut, ja niissä on sitten oltu eri puolella pihaa tai aikuisen kanssa omassa huoneessa, jossa on toki leluja ja muuta viihdykettä. Olemme toimineet hyvin herkästi, jos merkkejä sairastumisesta on ollut.

– Me emme voi tehdä diagnooseja, vaan olemme jutelleet perheiden kanssa avoimesti ja tarvittaessa ohjanneet heitä terveydenhuollon piiriin, hän lisää.

Mäki-Matin ja Nisulan päiväkotien johtaja Ulla Puusaari puolestaan mainitsee, että korona-aika näkyy ennen kaikkea tehostettuna hygieniana: käsien pesuun opastamisena ja käsien pesemisenä.

– Toki olemme varovaisia ja järjestämme arkea ohjeistusten mukaan turvalliseksi. Aikuiset pitävät keskenään turvavälejä, etenkin eri ryhmien aikuiset, Puusaari sanoo.

Ulkoilu hoidetaan Puusaaren mukaan porrastetusti.

– Retkeilemme nykyään aika paljon lähialueilla, etteivät kaikki lapset ole samaan aikaan pihassa.

Myös Puusaari kiittelee vanhempia tarkkuudesta.

– Vanhemmat kyllä seuraavat lasten vointia ja oireita hyvin tarkkaan, ja lapset pidetään nyt herkästi kotona.