Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistisairaat ovat suurin vanhusseurapalvelun asiakasryhmä

Yritys perustetaan yleensä johonkin tarpeeseen. Helsinkiläisen Mirka Saarisen isoisä oli hoivakodissa Tampereella, ja Saarinen koki isoisänsä olevan siellä yksinäisen. Hän olisi tarvinnut seuraa ja ystävää, mutta sellaista ei vieraalla paikkakunnalla Vilppulasta muuttaneella miehellä ollut.

– Kävin ensimmäisenä läpi vapaaehtoistyövaihtoehdot. Arvostan vapaaehtoistyötä tosi paljon, mutta Suomessa on 300 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta, ja silloin ei kaikille riitä vapaaehtoisia ystäviä.

Saarinen jatkaa, että vapaaehtoispohjaisessa ystäväpalvelussa voi olla joillakin paikkakunnilla pitkät jonot päästä mukaan toimintaan.

– Tampereella sanottiin, että voi mennä pari kuukautta ennen kuin joku tulee. Hän saattaa olla joka kerta eri henkilö, ja vierailija ehtii käymään ehkä kerran kuussa. Meidän tapauksessamme se ei riittänyt, sillä tapaamisia tarvittiin joka viikko, jotta muistisairas isoisäni muistaa ihmisen.

Mirka Saarinen opiskeli gerontologian tutkinnon Jyväskylän yliopistossa ja perusti vanhusseurapalvelun, Seuranan vuonna 2017. Se on valtakunnallinen palvelu, joka työllistää yli 30 pääasiassa eläkeikäistä Seuralaista. Ensimmäiset Seuralaiset palkattiin Jyväskylään ja toiminta alkoi tänä keväänä myös Laukaassa.

Seuralaiset ovat iältään +55-vuotiaita ja eläkeläiset ovat etusijalla.

– Kun Seuralainen on eläkeläinen, heillä on asiakkaan kanssa jo sen vuoksi enemmän yhteisiä kokemuksia ja asioita, joista voi keskustella. Silloin on helpompi tehdä tuttavuutta. Olen huomannut, että tämä on ollut oikea päätös. On paljon eläkeläisiä, jotka haluavat tehdä töitä ja elämään merkityksellisyyttä. Koulutamme Seuralaisia ja parin kuukauden välein on isompia koulutuksia. Esimerkiksi muistiyhdistykset kouluttavat meitä, Mirka Saarinen kertoo.

90 prosenttia asiakkaista on muistisairaita. Mirka Saarisen mukaan on erityisen tärkeää, että Seuralainen on joka kerta sama. Hän huomaa, jos asiakkaan voinnissa tapahtuu muutoksia.

– Seuralainen raportoi palvelun maksajalle, omaiselle tiedot tapaamisesta. Toisella paikkakunnalla asuvat omaiset ovat kiittäneet tästä palvelusta, että he saavat tietää mitä vanhuksen elämässä tapahtuu.

Yksi yrityksen toimintamuoto on Mirka Saarisen luoma kummivanhuspalvelu.

– Se lähti siitä, että sotaveteraaneilta lopetettiin muutama vuosi sitten avustajatoiminta. Kimpaannuin asiasta ja otin yhteyttä Helsingissä veteraaniyhdistykseen, ja pyysin heiltä kummivanhuksia, joille yritykset ostavat meiltä palvelun. Nyt teemme tätä toimintaa sotaveteraanien ja muistiyhdistysten nimeämien vanhusten kanssa. Nämä yritykset tekevät yhteiskunnallista hyvää, kun ostavat iäkkäille lahjaksi aikaa, Mirka Saarinen kertoo.