Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksy käyntiin koronarajoituksin – Paviljongissa on hiljaista, keikkoja katsotaan kuin kirkossa ja Sinfonia soittaa kaiken kahdesti

Tapahtumajärjestäjien syksy käynnistyy epävarmuuden keskellä, koronarajoituksia tulkitessa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jyväskylän Paviljonki on ison osan syksystä tyhjillään ja pimeänä.

Valtaosa Paviljongin henkilökunnasta on nyt lomautettuna.

– Lämmöt lasketaan tänäänkin alas, Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko toteaa murheellisena.

Syyskaudella Paviljongissa järjestetään ainoastaan yksi messutapahtuma, maatalousalan Kone-Killeri-messut. Kaikki muut näillä näkymin siirretään tai perutaan, viimeisimpänä marraskuuhun suunnitellut FinnMateria-messut.

Wemmi-markkinat järjestetään suunnitellusti, mutta kokonaan ulkotiloissa.

Nyt tiedän, miltä tuntuu, jos on niin sanotusti mestattu syyttömänä.

Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko

– Onneksi olemme tehneet hyvää tulosta vuosien varrella, mutta tätä menoa kassa on joku päivä tyhjä. Sekoilu, että yli 50 henkilön tapahtumat kiellettäisiin kokonaan, oli meille kuin viimeinen naula arkkuun. Vaikka tapahtumia järjestettäisiinkin pienemmässä mittakaavassa, ihmiset eivät uskalla enää niihin tällaisten viestien jälkeen tulla. Emme pääse edes näyttämään, miten hyvin pystymme järjestämään turvallisia tapahtumia, Juha Rahko kuvailee tilannetta.

– Nyt tiedän, miltä tuntuu, jos on niin sanotusti mestattu syyttömänä, hän lisää.

Syyskuun alusta alkaen kaikissa yli 50 henkilön yleisötapahtumissa on noudatettava THL:n turvallisuusohjeita, eli muun muassa 1–2 metrin turvavälejä. Aluehallintovirastot tarkastelevat ohjeistuksia kuukausittain, eikä lokakuun rajoituksista ole vielä tietoa.

Paviljongissa riittää Rahkon mukaan tilaa noudattaa turvavälejä ja järjestää silti jokseenkin kannattavia messuja, mutta yksi syy messujen peruuntumiseen on se, että kun tapahtumanjärjestäjät saavat muuttuvista rajoituksista tiedon viime tingassa, on tulevaa miltei mahdotonta suunnitella.

– Meidän omiin B2B-messuihin vaikuttavat etätyösuositukset ja se, että tapahtumissa ei työn puolesta käytännössä saa käydä, Rahko sanoo.

Pienempiä yritystapahtumia Paviljongissa aiotaan edelleen järjestää.

– Kokoustoimintakin on lähes loppunut, sillä ihmiset kokoontuvat etänä, Rahko mainitsee.

Juha Rahko on huolissaan myös messutapahtumien peruuntumisen vaikutuksista muuhun talouteen.

– Messuilla tehdään kauppaa ja solmitaan uusia suhteita. Jos kauppaa ei synny, siinä on monet pk-yritykset pulassa. Ja messutapahtumien vaikutukset esimerkiksi ravintoloille ja hotelleille ovat merkittävät.

Paviljongin viihdekalenteri ei ole tyhjentynyt kokonaan. Rahko laskeskelee, että Paviljongissa järjestetään tavanomaisena syyskautena parhaimmillaan viitisenkymmentä konserttia, ja nyt niitä on tulossa kymmenkunta.

Samalla kun konserttiyleisöä voi ottaa alle puolet normaalista kapasiteetista, tarvitaan henkilökuntaa järjestelyihin huomattavasti normaalia enemmän.

– Tuotantokustannukset ovat tietyissä konserteissa niin suuret, että niitä ei ole kannattavaa järjestää. 1 200 katsojan konserttisaliin mahtuu nykymääräyksillä noin 500 henkilöä. Osa artisteista on myös perunut kiertueensa kokonaan.

Myös 2.–3.10. Paviljonkiin suunnitellun OlutSatama-tapahtuman toteutuminen on epävarmaa. Tapahtuma tulkitaan paitsi yleisötapahtumaksi, myös ravintolatoiminnaksi, joten kaikille pitäisi olla turvavälien lisäksi istumapaikat.

– Tämän hetken tilannetta katsoessa tapahtuman peruminen vaikuttaa todennäköiseltä vaihtoehdolta. Osallistujamäärä voisi olla kahden päivän aikana maksimissaan noin 2 000 henkilöä tarkoin erikoisjärjestelyin, sillä turvallisuudesta emme tingi, OlutSataman tapahtumajohtaja Roosa Pihlajamäki toteaa.