Syksy käyntiin koronarajoituksin – Paviljongissa on hiljaista, keikkoja katsotaan kuin kirkossa ja Sinfonia soittaa kaiken kahdesti

Paviljonki valaistiin muiden tapahtumatalojen tavoin punaiseksi eilen tiistaina osana tapahtuma-alan ahdingosta viestivää tempausta. Tiistaina pidettiin myös Tapahtumateollisuus ry:n mielenilmaus Helsingissä. ”Tilaisuudessa luovutetaan tapahtuma-alan tukiesitys elinkeinoministeri Mika Lintilälle”, Tapahtumateollisuus ry:n hallitukseen kuuluva Juha Rahko kertoi. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Tapahtumajärjestäjien syksy käynnistyy epävarmuuden keskellä, koronarajoituksia tulkitessa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jyväskylän Paviljonki on ison osan syksystä tyhjillään ja pimeänä.

Valtaosa Paviljongin henkilökunnasta on nyt lomautettuna.

– Lämmöt lasketaan tänäänkin alas, Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko toteaa murheellisena.

Syyskaudella Paviljongissa järjestetään ainoastaan yksi messutapahtuma, maatalousalan Kone-Killeri-messut. Kaikki muut näillä näkymin siirretään tai perutaan, viimeisimpänä marraskuuhun suunnitellut FinnMateria-messut.

Wemmi-markkinat järjestetään suunnitellusti, mutta kokonaan ulkotiloissa.

Nyt tiedän, miltä tuntuu, jos on niin sanotusti mestattu syyttömänä.

Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko

– Onneksi olemme tehneet hyvää tulosta vuosien varrella, mutta tätä menoa kassa on joku päivä tyhjä. Sekoilu, että yli 50 henkilön tapahtumat kiellettäisiin kokonaan, oli meille kuin viimeinen naula arkkuun. Vaikka tapahtumia järjestettäisiinkin pienemmässä mittakaavassa, ihmiset eivät uskalla enää niihin tällaisten viestien jälkeen tulla. Emme pääse edes näyttämään, miten hyvin pystymme järjestämään turvallisia tapahtumia, Juha Rahko kuvailee tilannetta.

– Nyt tiedän, miltä tuntuu, jos on niin sanotusti mestattu syyttömänä, hän lisää.

Syyskuun alusta alkaen kaikissa yli 50 henkilön yleisötapahtumissa on noudatettava THL:n turvallisuusohjeita, eli muun muassa 1–2 metrin turvavälejä. Aluehallintovirastot tarkastelevat ohjeistuksia kuukausittain, eikä lokakuun rajoituksista ole vielä tietoa.

Paviljongissa riittää Rahkon mukaan tilaa noudattaa turvavälejä ja järjestää silti jokseenkin kannattavia messuja, mutta yksi syy messujen peruuntumiseen on se, että kun tapahtumanjärjestäjät saavat muuttuvista rajoituksista tiedon viime tingassa, on tulevaa miltei mahdotonta suunnitella.

– Meidän omiin B2B-messuihin vaikuttavat etätyösuositukset ja se, että tapahtumissa ei työn puolesta käytännössä saa käydä, Rahko sanoo.

Pienempiä yritystapahtumia Paviljongissa aiotaan edelleen järjestää.

– Kokoustoimintakin on lähes loppunut, sillä ihmiset kokoontuvat etänä, Rahko mainitsee.

Juha Rahko on huolissaan myös messutapahtumien peruuntumisen vaikutuksista muuhun talouteen.

– Messuilla tehdään kauppaa ja solmitaan uusia suhteita. Jos kauppaa ei synny, siinä on monet pk-yritykset pulassa. Ja messutapahtumien vaikutukset esimerkiksi ravintoloille ja hotelleille ovat merkittävät.

Paviljongin viihdekalenteri ei ole tyhjentynyt kokonaan. Rahko laskeskelee, että Paviljongissa järjestetään tavanomaisena syyskautena parhaimmillaan viitisenkymmentä konserttia, ja nyt niitä on tulossa kymmenkunta.

Samalla kun konserttiyleisöä voi ottaa alle puolet normaalista kapasiteetista, tarvitaan henkilökuntaa järjestelyihin huomattavasti normaalia enemmän.

– Tuotantokustannukset ovat tietyissä konserteissa niin suuret, että niitä ei ole kannattavaa järjestää. 1 200 katsojan konserttisaliin mahtuu nykymääräyksillä noin 500 henkilöä. Osa artisteista on myös perunut kiertueensa kokonaan.

Myös 2.–3.10. Paviljonkiin suunnitellun OlutSatama-tapahtuman toteutuminen on epävarmaa. Tapahtuma tulkitaan paitsi yleisötapahtumaksi, myös ravintolatoiminnaksi, joten kaikille pitäisi olla turvavälien lisäksi istumapaikat.

– Tämän hetken tilannetta katsoessa tapahtuman peruminen vaikuttaa todennäköiseltä vaihtoehdolta. Osallistujamäärä voisi olla kahden päivän aikana maksimissaan noin 2 000 henkilöä tarkoin erikoisjärjestelyin, sillä turvallisuudesta emme tingi, OlutSataman tapahtumajohtaja Roosa Pihlajamäki toteaa.

Musiikki

Lutakko keskittyy pienempiin artisteihin

Jyväskylän kulttuuritoimijat ovat joutuneet pohtimaan uudenlaisia järjestelyitä koronarajoitusten puitteissa. Tanssisali Lutakko on päässyt aloittamaan syksyn keikkakauden, mutta keikkojen lukumäärä on kutistunut noin puoleen tavanomaisesta.

Lutakon keikkailtoja koskevat sekä ravintoloiden että yleisötapahtumien rajoitukset, joten riittävien turvavälien lisäksi jokaisella täytyy olla oma istumapaikka pöydän ääressä.

– Meillä on tilaa 600 neliötä, mutta koska olemme myös ravintola ja ravintoloissa kaikilla pitää olla istumapaikat, voimme ottaa sisään vain 220 ihmistä. Keikkoja katsotaan nyt pöydän ääressä paikoillaan istuen. Ihan kuin kirkossa olisi, Jelmun toiminnanjohtaja Jonna Paananen toteaa.

Hän on harmissaan siitä, ettei ihmisten järjenkäyttöön luoteta, vaan keikoilla olemisen tapa on määritelty todella tarkasti.

– Kun menee kauppaan, riittää, että laittaa käsidesiä. Meillä rajoitukset rajaavat todella räikeästi sitä, miten musiikkia saa kuunnella. Musiikissa kuitenkin oleellista on se, että yleisökin pääsee purkamaan tunteitaan ja eläytymään musiikkiin edes paikoillaan seisten, Paananen sanoo.

Syyskuulta Lutakosta on peruttu muun muassa Pyhimyksen ja Lordin keikat, sillä niihin oli jo ehditty myydä enemmän lippuja kuin tupaan voi nykyrajoituksilla ottaa.

Paanasen mukaan ohjelmistoon on nyt valikoitu lähinnä sellaisia artisteja, jotka lähtökohtaisesti kiinnostavat noin paria sataa ihmistä.

– Keväällä vielä luulimme, että isot keikat saataisiin siirrettyä syksylle. Olimme puoli vuotta kiinni ja päätimme, että jotenkin tämän syksyn järjestämme. Toki emme vielä tiedä, mikä on lokakuussa tilanne, Paananen toteaa.

Klassista musiikkia kaupungissa soitetaan nyt tuplana. Jyväskylä Sinfonia aloitti syyskauden soittamalla tuplakonsertteja, sillä yhteen konserttiin voi rajoitusten puitteissa ottaa normaalin 550 henkilön sijaan vain 151 henkilöä.

Sinfonian muusikot soittavat tunnin mittaiset konsertit ilman väliaikaa ja pian saman setin uudelleen, uudelle yleisölle.

– Konserttien välissä ehdimme sitten siivota ja desinfioida. Mennään nyt jonkin aikaa näin, lokakuun ohjelmistoahan ei ole vielä edes julkaistu, Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola toteaa.

Yleisön lisäksi myös soittajilla on oltava turvavälit. Kotiorkesteri mahtuu turvaetäisyyksineen vielä nippa nappa lavalle, mutta lisäsoittajia ei voida Hakolan mukaan enää ottaa.

– Tämäkin tietysti vaikuttaa ohjelmistoon. Samoin kuin se, että ulkomaalaisia kapellimestareita ei voida nyt käyttää, Hakola sanoo.

Kommentoi