Tyhjät parkkiruudut käyttöön – Shareway-sovelluksen avulla voi parkkeerata vaikkapa kerrostalon pihaan

Yrittäjät Renne Hirsimäki (vas.), Eveliina Ventilä ja Akseli Jaara toivovat, että Shareway helpottaa Jyväskylän keskustan pysäköintiongelmia. Heidän lisäkseen osakkaana on Jaakko Mustalahti. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Jyväskylässä otetaan lähiviikkoina käyttöön Shareway-palvelu, jonka kautta voi vuokrata muille omaa pysäköintiruutuaan silloin, kun sitä ei itse käytä.

Yksi yrityksen perustajista, Eveliina Ventilä, kertoo, että hinta pidetään tarkoituksella edullisempana kuin julkisen pysäköinnin maksut: kun Jyväskylän keskustassa pysäköinti maksaa kaksi euroa tunnilta, Share­wayn kautta tunnin saa 1,5 eurolla.

– Heille, jotka tarjoavat oman parkkipaikkansa vuokralle, ei tule tästä lainkaan kuluja, ja he saavat itselleen parkkimaksusta 60 prosenttia, Ventilä sanoo.

Vuokrattavat parkkipaikat saa otettua käyttöön sekä maksettua ilmaisella Shareway-sovelluksella.

– ­Pysäköinninvalvonnalla on käytössään omat digitaaliset palvelunsa, ja ne tunnistavat Sharewayn kautta parkkeeratun auton rekisterinumeron. Mitään pysäköintilipukkeita ei siis tarvita, Ventilä sanoo.

Alussa Shareway-sovelluksen avulla voi pysäköidä vain lyhytaikaisesti, mutta suunnitteilla on myös parkkipaikkojen pitempiaikainen vuokraamismahdollisuus könttähinnalla.

– Myös yritysasiakkaat pystyvät rekisteröitymään meidän palveluumme ja laittamaan paikkoja vuokralle. Yritysten pihoilla on valtava potentiaali erityisesti toimistoaikojen ulkopuolella. Iltaisin parkkipaikat ovat hyvinkin tyhjillään.

Ventilä kertoo, että yritysidea sai alkunsa Jyväskylän kaupungin tutkimuksesta, jonka mukaan kaupungissa on yksityisiä parkkiruutuja tyhjillään harmittavan paljon. Samaan aikaan keskustassa autoilevien on vaikea löytää parkkipaikkaa.

– Tähän ristiriitaan halusimme tarjota ratkaisua ja olla samalla resurssiviisauden puolestapuhujia. Ettei aina tarvitsisi rakentaa uusia parkkihalleja, kun tilaa on kuitenkin valmiiksi olemassa, Ventilä pohtii.

Eveliina Ventilä valmistui viime keväänä Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan tietojärjestelmätiede. Myös yrityksen kolme muuta osakasta ovat taustaltaan tietojärjestelmätieteen opiskelijoita.

– Yksi meidän isoimmista eduista on oma ohjelmisto-osaaminen. Pystymme itse kehittämään palvelua ketterästi, Ventilä toteaa.

Kommentoi