Hevonen karkasi laitumelta Äänekoskella ja upposi suo-ojaan – katso kuvat hikisestä seikkailusta

Hevonen oli suo-ojassa selkäänsä myöten. Keski-Suomen pelastuslaitos

Heikki Kärki

Laitumelta karannut hevonen aiheutti pelastuslaitokselle reilun kahden tunnin pelastustehtävän Äänekosken Kangashäkissä maanantaina.

Maatilan isäntäväki palasi kotiinsa iltapäivällä ja huomasi talon muiden hevosten katselevan rauhattomina yhteen suuntaan. Pian huomattiin yhden täysikasvuisen hevosen karanneen.

Omistajat lähtivät etsimään hevosta siitä suunnasta, johon muut eläimet elehtivät. Lopulta se löytyi kiperästä kiipelistä: eläin oli pudonnut suo-ojaan noin 300 metrin päässä laitumesta. Hevonen oli uponnut selkäänsä myöten suohon.

Pelastuslaitos saapui paikalle kuuden henkilön voimin. Hevonen lähti itse pelastautumaan sellaiseen suuntaan, että pelastuslaitoksen piti kaataa useampi puu pelastusreitin avautumiseksi. Sen jälkeen hevosen alle ujutettiin nostoliinat ja eläintä alettiin kiskoa turvaan pelastajien voimin.

– Hevosen nostaminen ei ole hätäisen miehen hommaa. Nostimme hevosta aina noin vartin välein ja etenimme muutama kymmenen senttiä kerrallaan. Välissä eläin keräsi voimia, paloesimies Samu Kemppi kertoi.

Varasuunnitelmana oli vetää hevonen nopeasti traktorin avulla ylös, jos sen kunto olisi heikentynyt. Traktorin käyttö lisäisi kuitenkin riskiä hevosen loukkaantumiselle.

Parin tunnin hikoilun jälkeen hevonen saatiin tukevalle maalle. Se kulki operaation jälkeen omilla jaloillaan.

– Kun poistuimme kohteesta, hevonen oli pesulla ja naureskeli meille hyvävointisena, Kemppi kertoi.

Hevosen karkaaminen saattoi omistajien mukaan johtua siitä, että tilalle oli tullut juuri yksi uusi hevonen hoidettavaksi. Eläimet eivät välttämättä kokeneet mahtuvansa samaan aitaukseen.

Kommentoi