Endurosta apua ralli-ikävään – Muuramessa ajetaan lauantaina SM-sarjan toinen osakilpailu

Lauantaina ajettavasta SM-sarjan toisesta osakilpailusta odotetaan jännittävää näytelmää. Kuva Muurame Endurosta 5.5.2019, kuljettajana on Oskari Hellman. Keski-Suomen Moottorikerhon arkisto

Jere Korkalainen

Monen moottoriurheiluihmisen suureksi harmiksi Neste Ralli jäi ajamatta tänä vuonna. Vauhdin huuman täyttämällä kilpailulla on jo lähes 70 vuoden mittaiset perinteet, joten kilpailemattomuuden jättämä aukko on monille tuntuva.

Tyydytystä kilpa-ajamisen nälkään voi oivasti hakea Muuramen seudulta tulevana viikonloppuna, kun enduron SM-sarja palaa lähes viiden kuukauden mittaiselta tauolta. Lauantaina 15.8. ajettavasta SM-sarjan toisesta osakilpailusta odotetaan jännittävää näytelmää, johon lukuisat huippunimet ovat osallistumassa.

– Lähtöviivalla on varmasti innokkaita kuljettajia. Alla on jo muutama pienemmän profiilin kilpailu, joihin kuljettajat ovat päässeet purkamaan tauon tuomat paineet, kilpailun johtajana tapahtuman järjestelyistä vastaava Petri Flyktman tuumaa.

Enduro on monille lajina melko vieras, ja Flyktman avaa lajia vertaamalla sitä juuri ralliin. Periaate on hyvin samanlainen, sillä erikoiskokeet ajetaan maastossa ja siirtymät tavallisen tieliikenteen seassa.

Endurossa suomalainen lippulaiva on Päijänteen ympäriajo, joka on kuulunut myös lajin MM-sarjaan.

Keskisuomalaisesta näkövinkkelistä asetelma on herkullinen, sillä suurimpia voittajasuosikkeja tulee Jämsän seudulta ja myös Jyväskylän seudulta löytyy kuljettajia, jotka ajavat hyvistä pistesijoista.

Kilpailuun osallistuvista kilpailijoista Toni Toukola ja Lukas Kuhmonen edustavat Keski-Suomen Moottorikerhoa.

Tähtiloistoa osallistujalistaan tuovat myös MM-sarjaa kiertävät Roni Kytönen, Eero Remes ja Hugo Svärd.

Kilpailussa ajetaan neljä kierrosta kolmella eri erikoiskokeella, joiden tunnuspiirteisiin kuuluu erilaisia ominaisuuksia.

Toisilla vaaditaan hurjapäistä nopeutta, toisaalla teknistä taituruutta ja viileitä hermoja.

– Yhden tempun poni ei kilpailussa pärjää. Monipuolinen, erilaiset enduron taidot taitava kuljettaja pärjää tässä kilpailussa, Flyktman selittää.

Kilpailussa täyteen tulee myös komea merkkipaalu, sillä Keski-Suomen Moottorikerho viettää samalla syntymäpäiviään.

85 vuotta toiminut kerho järjestää toimintaa Keski-Suomen alueella useissa eri moottoripyörälajeissa, kuten endurossa, motocrossissa ja trialissa.

Yksi iso merkkipaalu kerhon toiminnassa oli 1990-luvulla, kun kerho sai avattua oman ratansa Lievestuoreelle, mikä oli iso askel toiminnan elinvoimaisuudelle.

– Siellä olemme pystyneet myös harjoittelemaan kesän aikana pienemmissä ryhmissä, jotta tuntuma lajeihin pysyy, Flyktman toteaa.

Erillisiä juhlallisuuksia syntymäpäivän johdosta ei vietetä, mutta juhlahenkeä pidetään yllä kilpailemisen ohella. Paikalle toivotaan runsasta yleisömäärää todistamaan mukavaa ja vauhdikasta kilpatapahtumaa.

Koska SM-sarja ajetaan typistettynä, panokset ovat erittäin korkealla.

– Kaikki on täysin auki SM-sarjan sijoitusten suhteen, joten viivalla on nälkäisiä kuljettajia taistelemassa hyvistä sijoituksista. Yleisö tulee varmasti näkemään vauhdikkaita ja hienoja suorituksia, Flyktman lupaa.

Kilpailu alkaa lauantaina kello 9, kun siirtyminen kilpailukeskuksesta ensimmäiselle maastokokeelle alkaa. Kilpatapahtuma Sillanniityssä alkaa noin kello 9.10.

Keskustelu