Kirppari tarjoaa aarteita ja yllätyksiä – Sepänaukiolla riittää vilskettä syyskuun loppupuolelle asti

Sepänaukion kirpparilla käyminen on perinne Päivi Hirvelle. Päivän aarteena kauniit egyptiläiset hajuvesipullot. Katariina Henttonen

Katariina Henttonen

Sepänaukion kirpputorilla käy kuhina aurinkoisena elokuun viikonloppuna. Sään salliessa syyskuun loppupuolelle saakka lauantaisin ja sunnuntaisin järjestettävä ulkoilmakirppari on jo perinteinen näky Jyväskylän kesäviikonlopuissa. Sepänaukion kirpputoria järjestävät Jyväskylän partiolaiset, ja järjestysvastuu on kiertävä.

Perinteitä noudattaa myös kirpparin aikataulu. Nettisivuilla lukeva tapahtuma-aika on kymmenestä kolmeen, myyjien päivän alkaessa puoli kymmeneltä. Tapahtuman järjestäjät kertovat, että ensimmäiset kirpputorimyyjät olivat kuitenkin lauantaina paikalla jo paljon aiemmin. Monen myyjän mukaan menneinä vuosina onkin täytynyt olla paikalla hyvin varhain, että on saanut paikan kirpparilta.

– Aamulla ruvettiin jo miettimään, että mihin saadaan mahtumaan vielä myyntipaikkoja, suurin osa myyjistä oli paikalla täällä jo ennen kuin me tulimme paikalle. Mutta todella mukavaa nähdä, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle nauttimaan aurinkoisesta säästä. Koronatilanne on huomioitu jakamalla käsidesiä täällä kaikille, myyjät ovat itse valinneet myyntipaikkansa, vastuuvuorossa olevan lippukunnan, Palokan partiolaiset ry:n Heta Somerla kertoo.

Päivi Hirvi on Sepänaukion kirpputorilla vakiokasvo. Hän käy kirppiksellä kiertelemässä joka viikonloppu, jos sää sen suinkin sallii.

– Tulen tänne aina hyvällä säällä jompana kumpana päivänä, lauantaina tai sunnuntaina. Tämä on ollut ihana kesäperinne, hän toteaa.

Kirppareita rakastava Hirvi kertoo, että ei useinkaan ole hakemassa kirppikseltä mitään tiettyä tavaraa, vaan katselee ja tekee löytöjä luottaen sattumaan.

– Sen, mitä kirpputoreilta etsin, voisi kiteyttää kahteen sanaan: aarteita ja yllätyksiä. Tämä on minulle myös ihana sosiaalinen tapahtuma, kun voi jutella myyjien ja muiden kirpputorikävijöiden kanssa, Hirvi sanoo.

Tällä kertaa Päivi Hirven mukaan lähtivät koristeelliset, lasiset egyptiläiset hajuvesipullot.

– Tänään on todella hyvä kirpputoripäivä! Olen löytänyt jo ihanat hajuvesipullot ja pienen laukun enkä vielä edes ehtinyt kiertää kaikkia paikkoja, hän iloitsee.

Myös nuoriso on innostunut kirppareista; nopealla vilkaisulla monet myyjistä ovat varmasti alle parikymppisiä. Reippaat veljekset, 14-vuotias Otso ja 10-vuotias Urho Somerla tulivat Sepänaukiolle myymään itselleen tarpeetonta tavaraa. Pojat ovat myyneet tavaroitaan kirpputoreilla aiemminkin. Tällä kertaa myynnissä on nuorten omin sanoin ”vähän sitä sun tätä”, kuten urheilutarvikkeita, esimerkiksi frisbee-kiekkoja frisbeegolfia varten sekä vaatteita.

– Kauppa on käynyt ihan ok, mutta viime kerralla myyntiä oli vähän paremmin, nuoret toteavat neuvoen ostajaehdokasta parhaaseen frisbeevalintaan.

Vikkelimmät myyjät alkoivat pakata tavaroitaan kasaan jo ennen puolta päivää. Kirpparilla vierailijankin kannattaa siis olla aikainen lintu tehdäkseen löytöjä.

Keskustelu