Survon portit avautuvat – torstaina pääsee poimimaan omenoita

Survon aidan ulkopuolelle oli viikonloppuna tuotu maistiaisia tarhan tarjonnasta. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Survon omenatarhan portit avataan torstaina 27.8. kello 16, jolloin Jyväskylän asukkaat voivat tulla keräämään omenoita ilmaiseksi suoraan puista. Omenoita saa kerätä enintään muovikassillisen/henkilö, jotta omenoita riittää mahdollisimman monelle.

Omenatarha sijaitsee Kuokkalassa Survon kartanon takana, osoitteessa Siltakatu 25. Keskustasta paikalle pääsee linja-autoilla numero 22 ja 15 K. Polkupyörällä tai kävellen perille pääsee näppärästi Rantaraittia pitkin, sillä omenatarha on sen varrella.

Omenatarhaan on istutettu kesä- syys- ja talviomenoita. Puissa olevien nimikylttien värit kertovat omenoiden kypsymisjärjestyksen: nyt poimitaan auringonkeltaisia, sitten ruskanpunaisia ja lokakuussa pakkasensinisiä lajikkeita.

Suurimman osan omenoista ylettyy poimimaan maasta käsin. Omenapuut eivät kestä kiipeilyä, joten korkealla kasvavien omenoiden pudottamiseen on tarhalla keppejä.

Kesäomenat ovat parhaita tuoreena syötynä. Niiden säilyvyysaika jääkaapissa on noin kaksi viikkoa. Tarhan portit jäävät auki, joten myöhemmin kypsyviä omenoita kannattaa tulla keräämään vasta, kun ne kypsyvät.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi omenatarhalle voi tulla vain terveenä. Turvaetäisyyksistä tulee huolehtia ja kutakin puuta voi poimia vain yksi seurue kerrallaan. Yhteisiä omenanpudotuskeppejä saa käyttää vain suojahanskat kädessä. Oma käsidesi ja suojahanskat kannattaa siis ottaa mukaan omenanpoimintaretkelle. Satokaudella 30.9. asti omenatarhaan ei voi tuoda koiria, vaan ne on jätettävä aitojen ulkopuolelle.

Rantaraitin tuntumassa oleva Survon omenatarha perustettiin vuonna 2002, jolloin silloinen Jyväskylän teknisen palvelukeskus vietti 90-vuotisjuhliaan. Palvelukeskuksen henkilökunta istutti kahden hehtaarin kokoiselle tarha-alueelle kaikkiaan 564 omenapuuta.

Vuonna 2016 kaupunkirakenteen toimialan liikenne- ja viheralueiden palvelualueen henkilöstö istutti noin 200 uutta omena- ja 28 päärynäpuun tainta Vihervuoden kunniaksi.

– Survon omenatarhan tehtävä on tuottaa silmäniloa, virkistystä sekä syksyisin omenamaistiaisia kaupungin asukkaille. Siellä on hyvä käydä tutkimassa, mikä lajike sopisi parhaiten omalle tai vaikka taloyhtiön pihalle, sanoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Satoa tuottavista omenapuista 362 on hyötypuita, loput erilaisia koristeomenapuita. Syötäviä omenoita tuottavia lajikkeita on 35 ja koristeeksi tarkoitettuja 14.

Keskustelu