Yari ja Litku Pahan unen äärellä Lutakossa

SE Tuntematon Numero soittaa 1980-luvun klassikkoteoksen Lutakossa.

Yari Knuutisen ja Sanna "Litku" Klemetin yhteistyöjatkuu nyt neljän keikan kiertueena. Marko Kauko

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Kokoonpano Se Tuntematon Numero eli 1976–1985 vaikuttaneen SE-yhteen Yari Knuutinen ja Litku Klemetti & Tuntematon Numero esittää Lutakossa kokonaisuudessaan Pahaa unta? -albumin vuodelta 1980. Neljän keikan konserttikiertue juhlistaa samalla sitä, että Svart Records julkaisi kyseisestä Se-yhtyeen levystä uusintapainoksen vinyylinä. Levyssä on mukana Yarin kirjoittamaa historiikkia ja vanhoja valokuvia.

– Svart Recordsin pitäisi oikeastaan saada jotain sellaista tukea, jota museotkin saavat. Siellä tehdään kulttuurihistoriallisesti tärkeää työtä kun vanhoista loppuunmyydyistä levyistä tehdään uusintapainoksia, Yari sanoo.

Svart Records on julkaissut levyjä muun muassa YUP:lta Ratsialta ja Kollaa Kestää -yhtyeeltä.

Pahaa unta? -kiertue osui ainoaan mahdolliseen ajankohtaan. Sanna "Litku" Klemetin bändi sattui olemaan lyhyellä keikkatauolla ja kykeni siksi sanomaan kyllä Yarin keikkaehdotukseen.

Pahaa unta? -levyn keikkaversiossa kuullaan soundille uskollinen päivitys levystä höystettynä levyn ulkopuolisillakin biiseilla.

– Yari on tehnyt mun mielestä levylle sellaista kehittelyä, joka kuuluu nimenomaan SE-yhtyeeseen. Minusta olisi ollut vähän tylsää soittaa levy sellaisenaan, Klemetti sanoo.

– Musta tuntuu, että se olisi ollut yleisöllekin vähän tylsää, Yari lisää.

Vielä pari vuotta sitten Yari ja Klemettin poppoo suunnitteli uuden yhteisen materiaalin tekemistä. Muutama biisi syntyikin, mutta projekti jäi kesken. Nyt laulut on haudattu kirjoituspöydän syvimpään laatikkoon ja aikeissa ei ole niitä sieltä kaivella.

– Olisi niin kiva tehdä kaikkea, mutta kaikkea ei ehdi, Klemetti sanoo.

Hän kertoo olevansa taipuvainen turhan kovaan työtahtiin.

– Mulla on työn alla lomailemisen opettelu, hän sanoo ja hymyilee.

Nyt lomaa ei tosin ole näköpiirissä. Yarin kanssa keikkailun jälkeen oma bändi palaa keikkalavoille. Tekeillä on myös uutta musiikkia. Musiikkivideoitakin pitäisi kuvata ja opetella siinä sivussa tuottamista ja äänittämistä.

Klemetin uusimpia aluevaltauksia on Youtube-kanava nimeltä Twist. Hän haastattelee kanavalla alakulttuurin hahmoja kuten muusikko Merita Bergiä.

Yari innostuu kehumaan tätä projektia. Hän näkee Twistissä samankaltaisuutta 1960-luvulla syntyneen Love Recordsin kanssa.

– Se on hirmu hyvä, että asiat kuplivat. Love Recordskin syntyi siitä kun oli energiaa, mutta ei kanavia sen ulostuloon, Yari tuumaa.

Häntä työllistää parhaillaan Kjell Westön romaanista Rikinkeltainen taivas tehtävä elokuva, johon hän säveltää musiikin.

Yari ja SE Tuntematon Numero Lutakossa perjantaina 27.10.

Kommentoi