"Me ollaan päivähoidossa täällä" – Kahvin keittämisen lisäksi torikahvilayrittäjä Marko Laitinen on korjannut asiakkaidensa rollaattoreita ja auttanut älypuhelimien kanssa

Marko Laitisen Torikahvila Kamu sai nimensä perheen koiran mukaan. Laitinen kertoo olevansa koiramiehiä, ja kahvilassa käykin myös koira-asiakkaita. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Jyväskylän torilla on maanantaiaamupäivänä hiljaista. Ainoastaan keskellä aukiota töröttävän Torikahvila Kamun pressujen takaa kuuluu hyväntuulinen puheensorina.

Yrittäjä Marko Laitinen on tänäkin aamuna kantanut vedet kahvilaan poikiensa kanssa, laittanut kahvin tippumaan ja avannut ovet kello 6.30.

Jos hän joskus myöhästyy vartin, odottaa kahvilassa jo puolenkymmentä ukkoa. Niin kävi myös tänä aamuna.

– Kyselevät, että missä olen oikein ollut, Laitinen virnistää.

Tuuli nykii ja venyttää kahvilan seiniä, mutta sisällä on lämmin tunnelma.

Juhani Hartikainen ja Heikki Mehtonen juovat aamukahviaan. Toisin kuin suurin osa kanta-asiakkaista, he eivät ole eläkkeellä, mutta käyvät silti aina kun on mahdollista.

– Tämä on ehdottomasti vuoden kulttuuriteko. Me ollaan päivähoidossa täällä, Hartikainen naurahtaa.

Miehet kertovat, ettei torikahvilassa tunneta titteleitä, eikä siellä tarvitse esittää mitään. Leppoisassa ilmapiirissä voi keskustella asioista ja olla myös eri mieltä.

Myös Jukka Kiiskilä liittyy seuraan ja kertoo tapaavansa kahvilassa vanhoja kansakoulukavereitaan.

– Eihän torilla ole talvisin mitään muuta elämää. Tämä on erittäin tärkeä paikka, Kiiskilä hehkuttaa.

Marko Laitinen kertoo olevansa paitsi kahvinkeittäjä, myös niin sanottu yleismies. Hän asentaa vakioasiakkaidensa puhelimiin sovelluksia, vaihtaa sim-kortit, korjaa rollaattoreita ja tarvittaessa käy asiakkaan kotona vaihtamassa kattovalaisimeen lampun.

– Kaikki eivät halua kutsua kotiinsa ketään tuntematonta, joten minä olen tarvittaessa mennyt, Laitinen kertoo.

Eräs vanhempi herra matkustaa torille linja-autolla Kuohulta asti, kuutena päivänä viikossa läpi talven.

Innokkaimmat viihtyvät kahvilan pressujen ja lämpölamppujen suojassa kolme, neljäkin tuntia päivässä. Jos joku aamuparlamentista puuttuu, muut alkavat huolehtia, onko jotain sattunut.

Lisäksi kanta-asiakkaisiin kuuluu ohikulkijoita, jotka nappaavat kahvin ja sämpylän matkalla töihin tai käyvät pitämässä kahvitaukonsa Laitisen kestityksessä.

– Olen saanut paljon kiitosta siitä, että pidän sitkeästi kahvilaa auki myös talvella. Onneksi asiakkaat pitävät huolen siitä, ettei täällä tarvitse olla ihan yksin, Laitinen hymähtää.

Ennen kahvilayrittäjäksi ryhtymistä Laitinen työskenteli 11 vuotta autokaupan parissa.

Hän halusi vaihtaa työhön, jossa ei tarvitse istua tietokoneella ja voi viettää aikaa ihmisten kanssa.

– Tähän pääsi mukaan matalalla kynnyksellä. Torikahvilan yrittäjällä ei tarvitse olla isoja varastoja tai muita. Ostan maidot, pullat ja leivät ja maksan vuokraa. Ei se sen hankalampaa ole.

Aamuisin, kun kahvi tippuu, Laitinen käy hakemassa tarjottavat Ruthin Leipomosta. Toisinaan kanta-asiakkaat kaatelevat sillä aikaa kahvia ja pitävät huolta ohikulkijoista, jotka poikkeavat peremmälle.

– Kaikki aina harmittelevat, että Jyväskylän tori on niin hiljainen. Silti tuntuu, ettei kukaan ole valmis tekemään mitään asian eteen, Laitinen toteaa.

Viime talvi oli ensimmäinen, jolloin hän piti kahvilaa auki. Laitinen pohti, ettei ihmisten liikkuminen ja kahvintarve lopu syyskuun sateisiin, joten miksipä hän ei voisi yrittää.

Ensimmäisen talven kovat pakkaset toivat omat haasteensa kahvilanpitäjän arkeen, mutta kanta-asiakkaita ei karkottanut edes kylmyys. Kahvilassa saa pidettyä 15 astetta lämmintä, vaikka pakkanen paukkuisi yli 20 asteessa.

Tänä talvena näitä ongelmia ei ole ollut. Pikemminkin kahvilanpitäjän arkea on hankaloittanut räntä- ja vesisade. Niistäkään huolimatta kanta-asiakkaat eivät ole kaikonneet.

– Näistä vuokrapaikoista maksetaan joka tapauksessa vuoden jokaisena päivänä. Siksi ihmettelen, ettei täällä talvella ole muita kuin meikäläinen, Laitinen toteaa.

Tänä talvena Laitisella oli suunnitelmissa pitää kahvilaa auki vain jouluun asti.

– Mutta hyvin nopeasti alkoi tulla asiakkailta palautetta, että missä he sitten kokoontuvat. Eipä jäänyt juuri muita vaihtoehtoja kuin pitää ovet edelleen auki, Laitinen sanoo.

– Kyllä minä ajattelin täällä sitkeästi pysyä. Katsotaan sitten, millaiset toimintaedellytykset uudella torilla on.

Kommentoi