Tikkakosken keskustassa on aina herkkulauantai – viimeksi kokeiltiin valkosuklaa-karpalokonvehtien toimivuutta

Yksi Irina Starovoytovan bravuureista on omat suklaakonvehdit. Sami Rahkonen

Riina Sydänmaanlakka

Leipomo-kahvila Herkkulauantai avasi tammikuun lopulla ovensa Tikkakosken keskustassa, entisissä Bar Neron tiloissa. Tikkakoskelainen yrittäjä Irina Starovoytova haaveili pitkään kahvilan perustamisesta omalle kylälle.

– Nyt oli vain sopiva hetki unelman toteuttamiseen, ja tilatkin löytyivät, Starovoy­tova sanoo.

Starovoytovalla on ollut kotileipomo vuodesta 2017 saakka. Kaikki alkoi rivitalokolmion keittiöstä, jossa vastavalmistunut leipuri-kondiittori alkoi testailla uudenlaisia kakkuja, suklaakonvehteja sekä suolaisia leivonnaisia.

Vähitellen tuotteet alkoivat päätyä tilauksesta lähiseudun asukkaiden juhliin.

Starovoytova kertoo, että Herkkulauantain suosituimpia tuotteita ovat tilauskakkujen lisäksi hapanjuureen leivotut leivät.

– Leivon sekä vaaleat että tummat leivät juureen ilman hiivaa. Niitä ihmiset käyvät hakemassa paljon täältä paikan päältä, leipuri kertoo.

Starovoytovan leipomia leipiä myydään tällä hetkellä myös Tikkakosken S-marketissa. Leipurin suklaakonvehteja on muun muassa Pöllöwaarissa.

Uusia ideoita Starovoytova kertoo saavansa muilta leipureilta sekä livenä että verkossa.

– Tänään kokeilin valkosuklaa-karpalokonvehteja, hän kertoo.

Venäjältä kotoisin oleva Starovoytova järjesti kahvilassa venäläisten herkkujen sunnuntain, ja asiakkaiden toiveesta osa tuotteista jäi myös pysyvään valikoimaan.

– Melkein aina leivon jotakin suolaista venäläistä, kuten sieni-, kaali- tai lihapiirakoita. Tarkoituksena on järjestää teemapäiviä uudelleenkin, mutta jonkin muun teeman ympärille. Katsotaan nyt, mitä kaikkea vielä keksimme, leipuri pohtii.

Keskustelu