Kolme kertaa borrelioosi – punkki on muuttanut Elias Suhosen, 22, suunnitelmia monta kertaa

Elias Suhonen ei kaikesta huolimatta pelkää punkkeja. Hänen mukaansa niitä joutuu nyppimään Venla-koiran turkista etenkin Kuokkalassa lenkkeilyn jälkeen. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Elias Suhonen, 22, suorittaa Veturitalleilla oppisopimuskoulutusta nuorten ja musiikin parissa. Ensi syksynä hän valmistuu nuorisonohjaajaksi.

Punkeilla – sekä tauteja levittävällä hämähäkkieläimellä että musiikkityylillä – on yllättävän merkittävä rooli siinä, missä Suhonen juuri nyt on.

Oli pääsiäisloma, kun Elias alkoi tuntea setänsä auton kyydissä voimakasta pahoinvointia. Kolmasluokkalaisen pojan odotettu mummolareissu muuttui nopeasti kuumeeksi ja flunssaksi.

Elias makasi väsyneenä sohvalla, kun koko olohuone alkoi pyöriä. Ruokapöydän ääressä tuntui, että tuoli kaatuu taaksepäin ja oma sänky muuttui vuoristoradaksi.

Huimausoireet jatkuivat useamman viikon, ja Elias vietti koulun sijaan aikaansa tutkimuksissa.

– Pääni laitettiin täyteen piuhoja. Sanoivat, että se on spagettia ja käskivät minun nukkua, Suhonen muistelee aivotutkimusta.

Korvista, aivoista tai mistään muualtakaan ei löytynyt vikaa, mutta huimauskohtaukset jatkuivat.

Viimein verikokeesta selvisi, että Elias sairastaa punkin puremasta tarttuvaa borrelioosia.

– Söin antibioottikuurin, ja se auttoi. Sitä punkkia en koskaan nähnyt, Suhonen kertoo.

Suhonen pelasi lähes koko alakouluaikansa aktiivisesti koripalloa. Kuudennella luokalla urheileminen muuttui kuitenkin mahdottomaksi, sillä poika alkoi kärsiä kovasta jalkasärystä. Pian nivel- ja lihaskipu esti juoksemisen kokonaan.

Taas edessä oli joukko tutkimuksia. Elias kävi säännöllisesti fysioterapeutilla, ja kipujen syyksi arveltiin muun muassa yliliikkuvia niveliä.

Lopulta epäiltiin, että hän sairastaa reumaa.

Kun poika viimein testattiin borrelioosin varalta, selvisi, että sairaus oli tehnyt paluun.

– Luultiin, että se oli poistunut verestäni kokonaan, mutta ei se ollutkaan, Elias sanoo.

Antibiootti tepsi taas, mutta paraneminen vei aikaa. Juoksemaan hän pystyi seuraavan kerran kunnolla vasta kahdeksannella luokalla.

– Koripallo piti unohtaa. Eihän se kivaa ollut, kun olin kakkosluokasta asti treenannut monta tuntia päivässä. Olin niin innokas, että joskus menin tuntia aikaisemmin venaamaan, jos valmentaja sattuisi vaikka tulemaan etuajassa treeneihin. Homma piti pistää poikki juuri siinä iässä, kun peli alkoi oikeasti kehittyä.

Koripallon jäätyä Elias keskittyi musiikkiharrastukseensa. Ensin tuli rummut, sitten basso ja lopulta kitara.

16-vuotiaana hän perusti kavereidensa kanssa ensimmäisen bändinsä, joka nimettiin Borrelioosiksi. Borrelioosin musiikkityyli muotoutui pian punkiksi, ja se pääsi mukaan bändejä valmentavaan Jyväskylä Rock Academy -toimintaan.

– Ainakin tuli valittua hyvä nimi bändille, sitä on kuultu monesta suunnasta, Suhonen toteaa nauraen.

Mutta punkit eivät edelleenkään jättäneet Suhosta rauhaan.

18-vuotiaana hän löysi jalastaan mitättömän pienen, mustan pisteen. Piste ei aiheuttanut sen kummempaa huolta, kunnes aamulla sen ympärille oli ilmestynyt punaisia renkaita.

– Asuin Kuokkalassa, jossa on punkkeja ihan hirveä määrä. Tykkäsin tehdä Kuokkalanpellon puolella tiettyä lenkkiä ja olin kiertänyt sen myös silloin.

Suhosella oli samana päivänä aika kutsuntalääkärille, ja hän näytti vastaanotolla myös ihottumaansa. Lääkäri totesi, että borrelioosilta näyttää, ja määräsi antibiootit. Myös varusmiespalveluksesta tuli lykkäystä borrelioosin takia.

– No inttiin en olisi joka tapauksessa lähtenyt. Olen sivarimiehiä jo tukankin puolesta, Suhonen naurahtaa.

Pahoja oireita ei tällä kertaa ehtinyt tulla, mutta suunnitelmat menivät taas punkkien takia uusiksi.

Suhonen mietti vaihtoehtojaan ja päätti aloittaa työkokeilun Jyväskylän Veturitalleilla, joka oli tullut lähes toiseksi kodiksi Rock Academyn myötä. Työkokeilu muuttui pian oppisopimuskoulutukseksi.

Borrelioosi-bändi soitti viimeisen keikkansa Lutakossa viime helmikuussa ja Suhonen toivoo, että myös borrelia-bakteerin jäähyväiset olisivat olleet tällä kertaa lopulliset.

– En silti pelkää punkkeja, ihan paljain käsin nypin niitä koirankin turkista irti.

Akatemiatutkija Eva Kallio Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta muistuttaa, että punkin pureman voi Jyväskylässä saada vaikka kaupungin keskustassa.

– Urbaaneja puutiaisia on havaittu myös muualla Suomessa, Kallio sanoo.

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu puutiaisen esiintymistä Jyväskylässä vuodesta 2012 saakka.

– Edellinen tarkka aineistomme on vuodelta 2012, ja sen mukaan puutiaisia oli Jyväskylässä jopa enemmän kaupunkialueen metsiköissä kuin kaupunkialueen ulkopuolella. Viime kesän tarkastelun perusteella vaikuttaa siltä, että suunta ei ole juuri muuttunut, Kallio sanoo.

Punkin esiintymistä Jyväskylän alueilla aiotaan selvittää tänä kesänä tarkemmin Turun yliopiston koordinoimassa yhteistyöprojektissa.

”City-punkit” ovat tuttu ilmiö muun muassa Kuokkalan alueella. Kuokkalan apteekin apteekkari Petri Kröger kertoo kuulevansa asiakkailtaan usein, että alueella on punkkeja varsin runsaasti.

– Ainakin edellisinä kesinä lemmikkien karvoissa saattoi olla jopa kymmenkunta punkkia ulkoilun jälkeen. Toimitamme aika ajoin myös antibioottikuureja ihmisille borrelioosin hoitoon, Kröger sanoo.

Tutkija Eva Kallio vahvistaa, että Kuokkalan punkkipaljous voi hyvinkin pitää paikkansa.

– Punkit viihtyvät vesistöjen äärellä, enkä epäile asukkaiden havaintoja. Tutkittua tietoa meillä ei Kuokkalan alueesta ole.

Kallion mukaan Jyväskylän alueen nymfi-punkeista, eli toukasta seuraavassa kehitysvaiheessa olevista, pienistä punkeista noin neljäsosa kantaa borrelia-bakteeria.

Puutiaisaivotulehdusta ei ole THL:n tilastojen mukaan Jyväskylässä vuosien 2015–2019 aikana tavattu. Muuramessa on tilastoitu yksi puutiaisaivokuumetapaus.

Keskustelu