Twitterin entinen toimitusjohtajan Jack Dorseyn mielestä Elon Musk oli aiemmin oikea valinta Twitterin johtoon. Nyt kun useampi kohu ja kriisi on Muskin aikakaudella takana tai meneillään, on Dorsey muuttanut mieltään ja kertonut kaiken menneen pieleen. Viime kuussa Dorseylta kysyttiin, onko Musk hänen mielestään ollut Twitterin paras mahdollinen johtaja. Dorsey vastasi napakasti: ”Ei.”
Dorsey yrittää nyt uudestaan samoille apajille perustamansa Twitterin kanssa ja on perustanut uuden sosiaalisen median palvelun, BlueSkyn. Bluesky on tällä hetkellä vain kutsuvieraille tarkoitettuna betaversiona. Ainakin tällä hetkellä palvelu muistuttaa raporttien ja kuvien perusteella Twitteriä, mutta ilman öyhötystä ja trollausta.
Marraskuun kolumnissa kerroin niin ikään Twitteriä muistuttavasta somepalvelu Mastodonista, jonka kävijämäärä nousi Elon Muskin otettua Twitterin ohjakset haltuunsa. Blueskyn ja Mastodonin suosiot eivät ole yllätys, sillä Musk päästi patologisen valehtelijan ja useiden syytteiden kohteena olevan Donald Trumpin takaisin Twitteriin levittämään öyhösanomaansa.
Twitter suosittelee aiempaa enemmän postauksia, jotka herättävät vastakkainasettelua.
Muskin sananvapaus tarkoittaa sitä, että se sallii Trumpin ohella myös venäläiset propagandatilit. Keväällä Twitter poisti rajoitukset Venäjän viranomaisten virallisilta ja propagandatileiltä. Huhtikuun lopussa Dmitri Medvedevin tiliä sentään rajoitettiin, sillä twiitissään hän kertoi, ettei “Puolaa pitäisi olla olemassa”.
Vaikka Elon Muskin ideana on eräänlainen äärimmäinen sananvapaus, ei hän kuitenkaan itse kestä kritiikkiä. Tämän ovat kokeneet monet palvelusta bannatut, muun muassa CNN:n ja Washington Postin journalistit.
Twitter tuntuu muutenkin rakoilevan liitoksistaan. Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä huomasi vastikään, että tunnetuille Twitter-käyttäjille tuli huhtikuun lopussa parin päivän aikana suuri määrä seuraajia, jotka olivat 2010–2015 tehtyjä feikkitunnuksia eli käytännössä spämmiseuraajia. Pönkän tutkimukset paljastivat pelkästään USA:n varapresidentti Kamala Harrisin saaneen 70 000 seuraajaa.
Olen usein aiemminkin kolumneissani käsitellyt Suomi-Twitterissä tapahtuvaa trollausta tai suoranaista pahantahtoista vittuilua. Elon Muskin ja eduskuntavaalien jälkeinen aika näkyy sielläkin.
En siis suosittele tällä hetkellä Twitteriä, varsinkaan jos politiikka kiinnostaa. Ja vaikka ei kiinnostaisikaan, Twitter suosittelee tästä huolimatta aiempaa enemmän postauksia, jotka herättävät vastakkainasettelua.
Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.