Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Botit palvelevat internetin uusavuttomia

Monen verkkosivun oikeassa alalaidassa alkaa tapahtua, kun sivu on kokonaan latautunut. Liikehdintä kertoo siitä, että sivuston chatti tai botti on herännyt. Sen huomenta on ”Hei, kuinka voin auttaa?”

Nettisukupolven puhelinkammo on luonut tarpeen chateille ja yksinkertaisille roboteille eli boteille. Bottien osaaminen vaihtelee muutamien sanojen ymmärryksestä animoituihin useimmin kysyttyjen kysymysten esittelyyn. Botit ottavat asiakkaan usein vastaan ja ohjaavat chatissa ihmiselle, kun asiointi käy koneelle liian vaikeaksi.

Bottien tarve paljastui, kun sosiaalisessa mediassa alkoivat yleistyä kysymykset kauppojen aukioloajoista. Ihmiset eivät viitsi etsiä yksinkertaistakaan tietoa itse, vaikka samalla somepostaukseen kirjoitetun kysymyksen vaivalla tieto löytyisi yrityksen verkkosivuilta.

Botti auttaa, jos hiiren osoitinta ei jaksa nostaa sivun ylälaitaan asti.

Silloin toki jäisi käymättä hyvä keskustelu, jossa joku pääsee kertomaan, millaiset aukioloajat hänen mielestään ovat ja toinen, millaiset niiden pitäisi olla. Ennen kuin joku avulias etsii ja kertoo ajat, ehtii muutama keskustelija tehdä oman olonsa paremmaksi luonnehtimalla kysyjää idiootiksi. Mukaan mahtuu myös muistelijoita, jotka kertovat, millaisia aukioloajat olivat ennen. Hetken kuluttua ketjussa keskustellaan sähköautoista Suomen talvessa.

Joissain boteissa ihmisten laiskuus heijastuu poikkeuksellisen kirkkaana. Esimerkiksi erään sähköyhtiön botti tarjoaa chatissa pikavalintana samoja vaihtoehtoja, jotka ovat klikattavissa verkkosivun yläosassa valikkorivillä. Botti siis auttaa, jos hiiren osoitinta ei jaksa nostaa sivun ylälaitaan asti.

Chattien tarve on syntynyt ainakin osin soittokammosta. Sosiaalisen median kanavissa viestintä perustuu pitkälti kuviin ja teksteihin, minkä vuoksi on vieraannuttu puhelimella soittamisesta. Soittamisen kynnys alkoi kasvaa, kun tekstiviestit yleistyivät. Nyt se on jo korkea.

Soittaminen on kuitenkin edelleen kätevä tapa hoitaa asioita nopeasti ja kerralla alusta loppuun.

Valitettavasti mahdollisuudet asioida puhelimella vähenevät samalla kun yhä useampi haluaa mieluummin naputella ja chattailla.