Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pysäköintiongelma yhdistää pyörillä liikkujia

Pyöräilijät ja autoilijat ovat liikkumistapaansa koskevissa näkemyksissä usein eri kaistoilla, mutta yhdessä asiassa löytyy sama suunta: pysäköintiin ei olla tyytyväisiä.

Autoilijat kaipaavat paikkoja lähemmäksi ja edullisempaan hintaan. Pyöräilijät puolestaan tarvitsisivat turvallisempia ja tilavampia pysäköintipaikkoja. Tilasta on pulaa myös autoilijoilla, etenkin vanhemmissa pysäköintitaloissa, mutta se on tyystin toisen tekstin aihe.

Meneillään olevan pyöräilyviikon teema on pysäköinti. Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen näkee, että asianmukaisilla pysäköintiratkaisuilla on ratkaiseva merkitys pyöräilyn edistämiseksi ja että hyvä pyöräpysäköinti voi lisätä pyöräilyä.

Pyörällä pitää päästä lähelle.

Hirvosen kanssa on helppo olla samaa mieltä. Pysäköinti aiheuttaa muuten vaivattomassa liikkumismuodossa eniten päänvaivaa. Suurin huolenaihe on se, onko pyörä tallella vielä lähtiessä. Pelko ei ole tuulesta temmattu, sillä tilastojen mukaan Suomessa varastetaan keskimäärin 50 polkupyörää vuorokaudessa.

Autoon verrattuna pyörä on huomattavasti helpompi varastaa ja kaupata eteenpäin. Internetin lukuisat myyntipaikkavaihtoehdot tarjoavat tehokkaan realisointikanavan anastetulle menopelille. Polkupyörän runkonumerolla ei voi rekisteristä tarkista, onko myyjä ajokin omistaja vai varastaja. Vietyä pyörää on vaikea saada takaisin, joten sen viemisestä on tehtävä mahdollisimman vaikeaa, ja siinä tarvitaan myös oikeanlaista infraa.

Autoille varattavien paikkojen määrästä on olemassa viranomaismääräykset. Keskustoihin rakennetaan kokonaisia taloja autojen pysäköintiä varten. Turhaan taloja ei tehdä, mutta samalla pitäisi kehittä myös pyörille turvallisempia pysäköintivaihtoehtoja. Etenkin, kun pyritään edistämään kestävää kehitystä, hiilineutraaliutta ja muita ekologisia arvoja.

Pysäköintitaloissa voisi olla lukittu ja valvottu, kenties lämminkin tila polkupyörien säilytykselle. Turvallista tilaa kaipaavat pyöräilijät voisivat jopa maksaa tällaisesta mahdollisuudesta. Etenkin, jos pysäköinnin tarve on toistuva tai pidempiaikainen.

Pyöräpaikat pysäköintialojen yhteydessä eivät poistaisi tarvetta lisätä runkolukittavia paikkoja ydinkeskustaan. Pyörällä pitää jatkossakin päästä lähelle. Se on yksi liikkumismuodon eduista.