Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vuorohoitoa tarvitsevien koululaisten hoito turvattava

Monet vuorotyössä käyvien yhden vanhemman perheiden pienet koululaiset voivat joutua olemaan iltoja ja jopa öitä yksin.

Läheskään kaikilla ei ole turvaverkkoja lapsen hoidon järjestämiseen säännöllisesti ilta-, yö- tai viikonloppuvuorojen ajaksi.

Erityisesti yhden vanhemman perheillä tilanne on usein kohtuuton. Päiväkoti-ikäisille on onneksi tarjolla vuorohoitopaikkoja huoltajan työvuoron ajaksi.

Mutta entä, kun lapsi menee kouluun?

Naisvaltaiset alat, kuten kaupan ala, ravintola-ala ja hoitoala, perustuvat vuorotyön tekemiseen ja ovat samalla työvoimapulan aloja.

On tärkeää, että näitä töitä voi tehdä, ilman, että joutuu valitsemaan jättääkö kouluun menevän lapsensa yksin illaksi, yöksi tai viikonloppuna vuorotyön takia vai jättääkö työnsä lapsen mennessä kouluun?

Pienten koululaisten vuorohoidon tarpeen selvittäminen ja toteutuksen räätälöiminen olisi ennaltaehkäisevää ja edullista toimintaa peruspalvelutasolla lapsen parhaaksi.

Joillekin lapsille esimerkiksi vuoropäiväkodissa tai perhepäivähoidossa jatkaminen pienenä koululaisena voisi olla yksi vaihtoehto tai tuki hoitajan saamiseksi kotiin huoltajan työvuoron ajaksi.

Yhden vanhemman perheitä ei pidä uuvuttaa eikä jättää yksin hoitovaihtoehtojen puutteessa.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen KM, erityisopettaja, sosiaalityöntekijä, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vas.)