Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkeläiset ovat ansainneet hyvät peruspalvelut

Työelämästä poisjäänyt odottaa ansaitsemiaan hyviä peruspalveluita. On kohtuuton tilanne, että vanhuutta joutuu Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa pelkäämään. Jokainen eläkeläinen on omalla panoksellaan ollut rakentamassa tätä maata ja heille on taattava hyvä vanhuus.

Hyvinvointialueet ovat vasta aloittamassa työtään, niille pitäisi antaa työrauha. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintoja kehitetään kaiken aikaan paremmiksi. Tämä lisää myös henkilöstön, kuten hoitajien työssäjaksamista. Asiat myös pystytään tekemään ja järjestämään kustannustehokkaammin.

Väestön keski-iän noustessa apua tarvitsevia ikäihmisiä on yhä enemmän. Siksi tarvitsemme uusia keinoja lisätä ikäihmisten turvallisuutta ja kotona pärjäämistä.

Kotihoidon on toimittava paremmin ja sen vetovoimaa myös hoitajien työpaikkana on parannettava.

Tarvitaan myös esteettömien ja turvallisten ikäihmisille sopivien asuntojen rakentamiseen paremmat lähtökohdat. Erilaisia senioritaloja tarvitaan enenemissä määrin useampiin kuntiin ja kaupunkeihin.

Seuraavaan hallitusohjelmaan on kirjattava tavoitteeksi senioritalojen ja palvelutalojen rakentamisen vauhdittaminen, jotta yhä useampi voisi asua kotona turvallisesti mahdollisimman pitkään myös maaseutukunnissa.

Jokaiselle pitää taata mahdollisuus asua kotonaan niin halutessaan.

Kirjoittaja on keskisuomalainen tiede- ja kulttuuriministeri sekä kansanedustaja (kesk.)