Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Reilua koulutus- ja perhepolitiikkaa!

Ikäpyramidimme on päälaellaan. Alaikäisten määrä suhteessa eläkeikäisiin on huolestuttavan pieni. Moni ei uskalla toteuttaa toiveitaan lapsien lukumäärästä taloudellisten syiden tai arjen puuttuvien tukiverkostojen vuoksi.

Lasten kasvattaminen on ihmisen vastuullisin tehtävä, johon tarvitaan myös yhteiskunnan tuki ja arvonanto. Lapsilisien sitominen kansaneläkeindeksiin ja yksinhuoltajakorotuksen saaminen on hyvä alku lapsiperheiden tukemisessa. On myös tärkeää, että lapsilisät eivät täysimääräisesti pienennä toimeentulotukea. Eikä varsinkaan alaikäisen lapsen kesätyötulo pienennä koko perheen toimeentuloa.

Toimeentulotukea saavan perheen lasten kesätyö ei saa olla +/-0 -tuloa kesätyötä tehneelle nuorelle. Juuri heitä haluaisin eniten kannustaa kesätöihin ja ansaitsemaan omaa rahaa omien unelmien toteuttamiseen.

Pidän tärkeänä, että lapsen hoitoapua saa, kun sitä tarvitsee, ilman että tarvitsee kerjätä. Erityisesti ilman tukiverkkoja olevien yksinhuoltajien uuvuttaminen ilman lastenhoitoapua, on järjetöntä tuhlausta.

Lähisuhdeväkivaltaa pitää ennaltaehkäistä ja turvatalopaikkojen riittävä rahoitus on varmistettava.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuus tukisi perheiden tilannetta. Pienten koululaisten hoitoratkaisut ovat erityisen vaativia vuorotyössäkäyvälle yksinhuoltajalle. En haluaisi, että kukaan joutuu valitsemaan jättääkö pienen koululaisensa yksin iltaisin, öisin tai viikonloppuisin vai jättääkö työt lapsen mennessä kouluun?

Koulutuksen rahoituksen turvaaminen ja oppimisen tuen toteuttaminen ryhmäkokojen maksimin säätämällä 18 oppilaaseen 1. ja 2. luokilla ja 20 oppilaaseen 3.–9-luokilla auttaisi jo paljon, kun samalla erityisen tuen ja s2-oppilaiden määrä huomioidaan ryhmäkokoa pienentävästi.

Pienluokkia tarvitaan nykyistä enemmän jokaiseen suureen lähikouluun, jotta paikasta hyötyvät saisivat sen lähikoulustaan. Pienluokkien lisäksi erityisopettajamitoitus pitää varmistaa 100 oppilasta / erityisopettaja.

Suomi tarvitsee lapsistrategian. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on myös lasten suojelua. Koulutuksen ja kasvatuksen rahoitus on kynnyskysymys. Lapsiin ja nuoriin satsaamien on investointi tulevaisuuteen – ei kuluerä.

Toivon kasvurauhaa kaikille lapsille ja nuorille – myös sateenkaarinuorille! Eduskuntavaaleissa ratkaistaan koulutuksen ja perhepolitiikan tulevaisuus. Anna ääni reilulle koulutus- ja perhepolitiikalle!

Kirjoittaja on jyväskyläläinen KM, erityisopettaja, opo, sosiaalityöntekijä, kaupunginvaltuutettu, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen sekä eduskuntavaaliehdokas (vas.)