Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaaleissa ratkaistaan maakuntien suunta

Moni vannoo Helsingin, Turun ja Tampereen muodostaman niin sanotun kasvukolmion menestyksen nostavan koko Suomen menestykseen. Tästä syystä näille alueille olisi muka keskitettävä opiskelupaikat, tierahat, tehtävä järjettömät miljardien tunnin junat ja muut hankkeet veronmaksajien rahalla. Keskustaa lukuun ottamatta muut puolueet kannattavat näitä miljardien ratahankkeita, joista Keski-Suomi ei hyödy tippaakaan.

Keski-Suomi on auttamattomasti ulkona, jos Suomi nähdään vain kasvukolmiona. Ulos jää myös koko Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi. Ruotsissa Pohjois-Ruotsi on maan kasvun ja investointien veturi. Kyseessä on myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Jos Suomi näivettyy suurimmilta osin, jää laajat alueet puolustamatta. Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää, että meiltä löytyy hajautetusti teollisuutta ja ruoantuotantoa ympäri maata.

Uusiutuvan energian valtavat investoinnit ja siihen kytkeytyvä valtava uudelleenteollistaminen tapahtuu, jos on tapahtuakseen nimenomaan kasvukolmion ulkopuolisilla alueilla kuten Keski-Suomessa.

Kasvun mahdollisuudet ovat isot metsäteollisuudessa, samoin tulevaisuudessa häämöttävä vety on mahdollisuus, kun uusiutuvaa energiaa on paljon tarjolla.

Isot hyvinvointia lisäävät teolliset investoinnit toteutuvat vain, jos tulevalla eduskuntakaudella huolehditaan koko Suomen asuttuna pitämisestä yritysten investointeja ja maakuntien koulutustarjontaa tukemalla.

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministeri, kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas (kesk.)