Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pakkoremontti poistaisi korkomurheet

Monelle omistusasujalle asuntolainojen korkojen nousu kolahtaa kunnolla vasta nyt keväällä. Vielä viime huhtikuussa asuntolainojen yleinen viitekorko, 12 kuukauden euribor, oli nollan tuntumassa. Nyt se kolkuttelee neljää.

Jos laina-aika ei salli maksuajan pidentämistä, voi koron tarkistuspäivä tietää lainan suuruudesta riippuen tuntuvaa nousua kuukausierään. Kotitalouksissa vaikutusta tehostavat kallistuneett polttoaine-, sähkö- ja ruokalaskut.

Euroopan parlamentti käsittelee parhaillaan energiatehokkuusdirektiivin uudistusta, joka toteutuessaan lopettaisi murehtimisen korkojen noususta ja kalliista sähköstä. Direktiivi tulisi nimittäin paljon kalliimmaksi.

Ei lain vaatimaa energiatodistusta”

Kiinteistöliitto kertoi viime viikolla, että toteutuessaan uudistus edellyttäisi 1,5 miljoonan asunnon korjaamista, jotta ne täyttäisivät uudet ehdot. Korjaukset voisivat tarkoittaa ehjien lämmitysjärjestelmien vaihtamista tai kunnossa olevan talon julkisivuremonttia, jonka yhteydessä parannetaan lämmöneristystä. Kiinteistöliitto arvioi, että korjauskustannukset olisivat noin 21 miljardia euroa vuoden 2032 loppuun saakka eli 2,1 miljardia vuodessa.

Kiinteistönomistajien ja rakennuttajien yhdistys Rakli toteaa, että esitys ylikuumentaisi rakennusmarkkinat ja huomauttaa, että vaatimukset koskisivat myös rakennuksia, joilla ei ole käyttöarvoa tai elinkaarta.

Voimmeko soveltaa tilanteeseen oppeja vuonna 2004 voimaan tulleesta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta? Alun perin asetus edellytti tekemään kalliit puhdistamot omakotitaloihin, jotka eivät olleet kunnallisessa jätevesiverkostossa. Sittemmin vaatimuksia kohtuullistettiin. Kahdesti.

Ehkä EU:ssa on sisuunnuttu erääseen edelliseen energiatehokkuusparannusyritykseen. Kymmenisen vuotta sitten voiman tuli laki, joka edellytti hankkimaan asunnoille energiatodistuksen myynnin yhteydessä. Todistuksesta piti tulla työkalu asuntojen energiatehokkuuden vertailuun.

Lain näkyvin vaikutus oli se, että asuntojen myynti-ilmoituksiin tuli maininta ”ei lain vaatimaa energiatodistusta”. Se taas tarkoitti, että energiatodistus laadittiin usein asunnon kuntotarkastuksen yhteydessä, kun kaupanteossa oltiin jo pitkällä. Se siitä vertailusta.