Eduskuntavaaleja seuraa uuden hallituksen muodostaminen. Uskon, että pääministeri Sanna Marin saa vahvan valtakirjan lähteä rakentamaan myös uuden hallituksen kokoonpanoa. Tulevan hallitusohjelman tulee seurata toteutettua määrätietoista politiikkaa oikeudenmukaisemman Suomen rakentamisessa.
Uuden hallituksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on hyvinvointialueiden työn käynnistämisen turvaaminen.
Terveydenhuollossa ja hoivapalveluissa on monia ongelmia ratkaistavana. Lääkäripulan lisäksi meillä on vaikeuksia löytää riittävästi hoitajia eri tehtäviin. Tilanne on valtakunnallisesti niin vaikea, että sen ratkaisemiseen tarvitaan määrätietoinen koulutus- ja rekrytointiohjelma.
Hallitusohjelmassa tulee puuttua myös ikääntyvän Suomen palveluihin laajemmin.
Tarvitsemme kattavan ikäihmisten palveluiden uudistamisohjelman. Ohjelman tulee luoda myös askelmerkit Suomen eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi.
Tarvitsemme aidosti vaikuttavia toimia pienituloisten eläkkeensaajien aseman parantamiseksi. Kansan- ja takuueläkkeisiin tulee tehdä selkeät tasokorotukset.
Eläkkeensaajien verotus ei saa olla ankarampaa kuin työssä käyvien, vaan verotus on pikaisesti laskettava samalle tasolle palkansaajien verotuksen kanssa.
Aktiivisella asuntopolitiikalla on tuettava kotona asumisen mahdollisuutta. Ikääntyvien ihmisten asuntoratkaisuissa tarvitaan joustavuutta ja toimintakykyä tukevia ratkaisuja.
Kotitalousvähennyksen turvin asuntoja voidaan peruskorjata, mutta moni eläkkeellä oleva ei pienten tulojensa vuoksi pääse käyttämään vähennystä hyväkseen.
Vähennykseen onkin kehitettävä malli, joka on avustuksen kaltainen, mikäli kuluja ei voida kokonaan vähentää veroista, myös kulujen alv-vähennys voisi olla yksi keino korjata tätä epäkohtaa. Kotitalousvähennyksessä pitäisi huomioida paremmin myös yksinelävät. Asumistuen tasoa tulee myös kohonneiden energiakulujen vuoksi korottaa. Kansan- ja takuueläkkeiden indeksikorotusten ei tule vaikuttaa asumistukea alentavasti.
Kunnat odottivat aivan liian kauan ja passiivisina hyvinvointialueiden perustamista.
Hoitovelan lisäksi hoivavelka pääsi kasvamaan, kun päätöksiä palveluasumispaikkojen lisäämisestä viivyteltiin.
Yksi uusien hyvinvointialueiden tärkeimmistä tehtävistä on taata turvalliset hoivapalvelut kaikille niitä tarvitseville. Keski-Suomen hyvinvointialueen tavoitteena on lisätä yhteisöllistä asumista tehostetun palveluasumisen rinnalle.
Tavoite on kannatettava, sillä tarvitsemme erilaisia vaihtoehtoja hoivapalveluiden järjestämiseen niin ihmisten itsensä kuin yhteiskunnan kannalta.
Kirjoittaja on jyväskyläläinen maakuntaneuvos ja eduskuntavaaliehdokas (sd.)