Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Digiterveys­keskuksen viestintä ontuu

Otin pari viikkoa sitten yhteyttä terveysasemalle vanhasta vaivasta, mutta uudella tavalla. Menin Keski-Suomen digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskus OmaKS:n verkkosivuille ja aloitin chat-keskustelun.

Asioin ensin robotin kanssa, koska niin on tehtävä. Pääsin pian ihmisen kanssa kirjoittelemaan, kun tekoäly ei ymmärtänyt tarpeitani.

Selostin sairaanhoitajalle asiani, kun ensin vaihdoimme yhteyden turvattuun. Sovimme, että hän vie asian eteenpäin ja katson Omakannasta mahdollisen lääkäriajan ja toimenpideohjeet. Nykyaikaista tämäkin.

Bottien ja chattien aikakaudella ihminen kuitenkin ratkaisi.

Kantaan tuli parissa päivässä lääkärin lausunto, mutta myös jatkokysymyksiä. Osan kysymyksistä olin käynyt läpi hoitajan kanssa chatissa, mutta mistäpä lääkäri tämän tiesi. Enkä minä päässyt mitenkään niihin vastaamaan.

Asia jäi roikkumaan, joten otin viikon kuluttua uudelleen yhteyttä. Jonotus chatissa kesti puoli tuntia. Sen ajan pystyin tekemään töitä, koska työskentelen muutenkin tietokoneella.

Esitin jälleen asiani ja syyn, miksi lähestyn uudelleen samalla asialla. Vahvan tunnistautumisen jälkeen sairaanhoitaja alkoi hoitaa asiaa. Ja hoitikin kerralla loppuun asti. Puolessa tunnissa oli lääkäriä konsultoitu, kysymyksiin vastattu, lähete tehty ja vastaanottoaika varattu.

Bottien, chattien ja etäyhteyksien aikakaudella ihminen kuitenkin ratkaisi. Asiaan tarttuva ja sen kerralla hoitava hoitaja säästi minut ja kenties kollegansa uudelta yhteydenotolta. Samalla aikaa säästyi vastata muille nykyaikaisille kyselijöille, jotka ovat pois puhelinpalveluista viemästä paikkoja heiltä, jotka eivät internetissä asioi.

Tekniikka teki kuitenkin vielä yhden tempun. Pari päivää ennen lääkärin vastaanottoa puhelimeen tuli muistutus ajanvarauksesta, mutta siinä puhuttiin nyt etävastaanotosta.

Menin verkkoon, avasin chatin, aloitin botin kanssa, siirryin hoitajan juttusille, tunnistauduin ja kerroin asiani. Vajaan puolen tunnin kuluttua sain vahvistuksen, että viesti johti harhaan ja tapaisin lääkärin kasvokkain.

Sujuva viestintä ihmisten ja järjestelmien välillä parantaisi digiterveyskeskuksen toimintaa. Ilman vastaamattomia kysymyksiä ja virheellistä viestiä olisi säästetty vielä kaksi yhteydenottoa ja tunti, joka kului hidastempoisessa chat-keskustelussa.