Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Yllätyksiä nykymusiikissa

Vaikka suuri osa nuorisoalalla viettämästäni työurastani kului nuorten yhtyeitä ja artisteja äänittäessä, auttaessa, luotsatessa ja tuottaessa, olen ollut vapaa-aikanani viime vuosina kovin laiska etsimään mitään uutta. Palaan aina samoihin levyihin ja kappaleisiin, joita olen kuunnellut pitkään ennenkin. Suhteellisen tuoreelta tuntuvat kappaleet soittolistoillani ovat oikeasti jo melkein 20 vuotta vanhoja.

Viime aikoina olen innostunut tosin musiikkigenrestä ja sen uusista artisteista, joka ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, jos katsoo ulkoista habitustani. Tämä musiikin laji on amerikkalainen country – ja jos oikein tarkkoja ollaan, naislaulajavetoinen amerikkalainen country.

Countryhan on Amerikan iskelmää, joten ei tässä siis kovin nuorekkaaksi voi tästäkään syystä itseään enää kutsua. Voin sentään taputtaa itseäni olalle, sillä ainakaan bro-country ei kuulu kuuntelutottumuksiini. Wikipedian mukaan “bro-country -kappaleiden sanoitukset kertovat nuorista tytöistä, alkoholinkäytöstä, juhlimisesta ja lava-autoista”.

Nykyään yli kolmekymppinen Ren taistelee edelleen terveytensä puolesta.

Kuukausi sitten minä ja monet muut, saman ikäiset ja vanhemmat, vanhoihin levyihin jumittuneet musiikin ystävät pääsivät hämmästelemään ilosta, sillä sosiaalisen median kanavissa tuli vastaan Ren-nimisen artistin kappale Hi Ren. Brightonista, Englannista kotoisin oleva Ren Gill soittaa kappaleellaan akustista kitaraa ja laulaa tavalla, joka vaikuttaa ennen kuulumattomalta.

Artisti vinoilee tosin itselleen (toisessa persoonassa) kappaleen sanoituksessa toisten artistien tehneen samaa aiemmin. Vaikutteet toki tiettyihin artisteihin ovat kuultavissa, mutta jo nyt vaikuttaa siltä, että Ren on ylittänyt suurimman osan tämän päivän ja eilisenkin artisteista uskottavuudessaan, taidoissaan, vakuuttavuudessaan, vaikuttavuudessaan ja merkityksellisyydessään.

Kappaleen vetovoimaan vaikuttaa yksinkertaisesti tehty, yli yhdeksänminuuttinen video, joka kertoo omalta osaltaan Renin kovasta kohtalosta. 19-vuotiaasta asti kroonisista kivuista ja väsymyksestä kärsinyt artisti turvautui vääriin ja vaihtoehtoisiin hoitoihin, jotka vaikuttivat osaltaan nuoren miehen mielenterveyteen kaiken muun sairastelun ohella.

25-vuotiaana hänelle diagnosoitiin borrelioosi, jota ei ollut tähän mennessä siis hoidettu. Nykyään yli kolmekymppinen Ren taistelee edelleen terveytensä puolesta, samalla kun itsenäisesti julkaisemansa kappaleet keräävät miljoonia ystäviä lisää ympäri maailmaa.

Renin musiikin merkityksellisyys on tämän vuoksi vieläkin voimakkaampaa. Suosittelen Ren: Hi Ren -kappaletta, aivan kaikille.

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.