Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tulevaisuustakuu lapsille ja nuorille

Lapsiperheköyhyys on totta ja koulutus usein periytyy. Ei koulua vaan elämää varten eetos taisi muuttua 2000-luvun alussa sloganiksi: Ei koulua vaan elinkeinoelämää varten. Sitä hintaa maksamme edelleen. Samalla kilpailuyhteiskunta uuvuttaa nuorensa jo alaikäisinä valmistaessaan heitä kisaamaan tulevista opiskelupaikoista.

Maksuton peruskoulu ja toinen aste ovat vähentäneet eriarvoistumista, vaikka eivät sitä yksin poista. Kuka haluaa lasten ja nuorten luokkayhteiskunnan, jossa mahdollisuudet perustuvat vanhempien varallisuuteen ja tuloihin?

Tämän päivän kaikki lapset ja nuoret ansaitsevat tulevaisuustakuun. Sen toteuttaminen on aikuisten velvollisuus. Tulevaisuustakuuseen kuuluu ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttäminen, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena, luonnon monimuotoisuus turvataan ja ilmastokatastrofien seuraukset estetään. Tämä kaikki on myös lasten suojelua.

Tulevaisuustakuuta on myös koulutustakuu, maksuton laadukas koulutus esikoulusta korkeakouluun vanhempien varallisuudesta ja tuloista riippumatta. Oppimisen tukea kannattaa vahvistaa säätämällä sitova erityisopettajamitoitus ja ryhmäkokojen pienennys niin varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa kuin toisella asteella. Lisätunti peruskouluun kannattaa toteuttaa alkuopetuksessa, jotta varmistetaan kaikille lukutaito ja voidaan innostaa lukemaan kiinnostavia kirjoja. Opettajien täydennyskoulutuksen turvaaminen tukee myös kiusaamisen ehkäisyä kouluissa.

Opintorahan suuruutta pitää nostaa niin, että kenenkään ei tarvitse syödä tonnikalamakaronia ja kaurapuuroa velkarahalla! Perustulo auttaisi myös työttömänä opiskeluun ja alanvaihtoon.

Vaikka maailma digitalisoituu, niin olennainen opitaan silti edelleen vuorovaikutussuhteessa. Olennaisempaa kuin mitä lapsi oppii opetussuunnitelmasta, on se mitä hän oppii itsestään ja kyvystään oppia. Oppimaan oppimisen taitoja ja tunnetaitoja onneksi jo opetetaan systemaattisesti.

Tulevaisuustakuuta on myös terapiatakuu, johon kuuluu myös psykoterapiaa kevyemmät hoitomuodot ja mielenterveystarkastukset terveystarkastusten yhteydessä kouluissa. Yhtään lasta ja nuorta ei saa jättää putoamaan kelkasta. Ei ole vanhuksilla hoitajia, jos nuoret eivät jaksa elää.

Jokaisella poliittisella päätöksellä voidaan lisätä tai vähentää eriarvoistumista. Reilu perhepolitiikka, koulutuspolitiikka ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tukevat lasten ja nuorten elämää eteenpäin.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen KM, erityisopettaja, opo, sosiaalityöntekijä, äiti, kaupunginvaltuutettu, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen, eduskuntavaaliehdokas (vas.)