Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tuulivoimastrategia Jyväskylään

Keskisuomalainen käsitteli (17.1) laajasti tuulivoiman maakuntakaavaluonnoksen nykytilannetta ja sitä mitä tapahtuu jatkossa. Kommentoin asiaa kotikaupunkini Jyväskylän osalta.

Jyväskylässä pantiin 1.2.2022 piste yli 2,5 vuotta valmistelun alla olleelle Salolan tuuliteollisuusalueen kaavoitukselle. Kaupunkirakennelautakunta lopetti yksimielisesti kaavoituksen. Koko iso käsittelyprosessi oli hyvin työläs, monimutkainen ja osapuolille kalliskin. Hanketta varten perustettu yhtiö Salola Wind Park Oy teki 250 000 euron tappion. Kaupungin rahamenoja on mahdoton laskea. Se teki paljon työtä, jolle olisi ollut tärkeämpääkin käyttöä. Eikä pidä unohtaa sitä erittäin suurta kansalaisaktiivien työmäärää, mikä oli välttämätön, jotta hankkeen järjettömyys saatiin täysin selväksi.

Toivottavasti jotakin opittiin. Ei enää ollenkaan Salolaprosessin kaltaista repivää turhan myllyn pyöritystä. Kaupunkimme luonnossa ei ole paikkaa uhrattavaksi tuuliteollisuudelle.

Salola Wind Park Oy sanoo maakuntakaavaluonnoksesta antamassaan palautteessa näin:

”Nyt tarvitaan lisää vauhtia myös paikallisilta päättäjiltä. Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa on käynyt niin, että kuntapäättäjällä on myös turvallisuuspoliittinen vastuu kannettavanaan.” Jyväskylän kaupunki ei tarvitse tappion kokeneen tuulivoimaseikkailijan neuvoja. Vastuita osataan kantaa ja ulkopuolisen hurskastelu on turhaa.

Salola-hankkeen alullepanija ja perustetun yhtiön pääosakas on Kauniaisissa asuva silmälääkäri. Suomen hyvätuloisimpien ihmisten rikas mies yritti tehdä lisää rahaa välittämättä paikallisten Jyväskylän, Luhangan ja Joutsan ihmisten eduista ja voimaloiden haitoista mitään. Siltä osin pääosakas teki johtopäätöksensä, että hän on myynyt Salolan alueen metsäomaisuutensa ulkomaalaiselle ostajalle. Jos strategia ei ole selkeä, on mahdollista, että Kauniaista paljon kauempana asuva tuulivoimaseikkailija alkaa ”opettaa”, mitä Jyväskylän päättäjien pitää maailmanpolitiikasta ajatella.

Maakuntakaavaluonnos vahvistaa ajatusta, että Jyväskylän on syytä tehdä selvä strategiavalinta. Ajatus teollisen kokoluokan tuulivoimaloista on hylättävä kokonaan. Kaavaluonnoksessa niitä ei Jyväskylän alueelle olekaan piirretty.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen.