Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pitkäkatu 25:n kaavamuutoksella heikot perustelut – koko miljöö ansaitsee suojelun!

Pitkäkatu 25:n historiallinen kulttuurimiljöö Mäki-Matissa on uhattuna. Jyväskylän kaupunki aikoo myydä tontin yli satavuotiaine rakennuksineen valitulle kumppanille ja siirtää korjauskustannukset sen myötä ostajalle. Ostaja aikoo rakentaa, tällä hetkellä pihapiireineen suojellun vanhan kulkutautisairaalan puutalojen ympärille, 7 pienkerrostaloa yhteensä 40–50 asujalle. Heikot perustelut keskusta-asumisen monipuolistamisesta ja tiiviistä rakentamisesta ilmastosyistä eivät oikeuta kaupunkilaisten yhteisessä käytössä olevan kulttuurikeitaan uhraamista.

Keski-Suomen museon lausunnossa ei puolustettu tontin nykyistä rakentamiskieltoa. Kun tonttia aiemmin yritettiin kaavoittaa, museon lausunto 30.6.2009 oli jyrkkä: ”Lisärakentaminen turmelisi paikallisesti arvokkaan Mäki-Matin esikaupunkialueen varhaisesta asumisesta ja kaupunkielämästä kertovan miljöökokonaisuuden, joka muodostuu Harjun reunaan jääneen nykyisen Perhepuiston rakennetusta ympäristöstä ja Pitkäkatu 25:n puutalomiljööstä. Rakennettuna ympäristönä tällä tontilla lähiympäristöineen on huomattavaa jyväskyläläiseen rakennusperintöön, kulttuurihistoriaan ja kaupunkimaisemaan liittyvää arvoa, joka tulee turvata kaavallisesti suojelemalla puurakennukset sekä niiden lähiympäristö viimeisenä vanhimpana säilyneenä osana Mäki-Matin asutushistoriaa.”

Tontin suojeluarvo on vain kasvanut – miksi se halutaan nyt rakentaa täyteen?

Kaavoittajan mukaan Pitkäkatu 25 on Nisula-Mäki-Matin kaavalla tiukasti suojeltuun rintamamiestaloalueeseen verrattuna ”pienempi kokonaisuus ja alueen arvot ovat kulttuurishistoriallisesti vähäisemmät, paikallisia”. Halutaanko tällä sanoa, että pienempää, kaupunkilaisille tärkeää kohdetta ei kaupungin tarvitse peruskorjata, vaan suojellun tontin voi myydä täyteen rakennettavaksi ja suojelukaavan noudattaminen jää alueen asukkaille?

Tontin suojeluarvo on vain kasvanut.

Kaupunkistrategian arvot inhimillisyys, vastuullisuus ja rohkeus ovat kaavamuutoksen kohdalla tyhjiä sanoja. Ne toteutuvat, kun kaupunki inhimillisesti kuuntelee asukkaitaan, kantaa rohkeasti vastuunsa ja peruskorjaa Mäkituvan ja -torpan kehittäen niistä yhdessä Mäki-Matin perhepuistoon liitettynä uniikin, kaikkia kaupunkilaisia palvelevan ja matkailijoitakin houkuttelevan kohteen. Tämä on myös OKM:n kulttuuriperintöstrategian mukaista kulttuuriperinnön säilyttämistä ja suojelua tuleville sukupolville.

Lähetä muistutuksesi kaavamuutoksesta viimeistään 16.2. kello 15, kirjaamo@jyvaskyla.fi. Osallistu adressit.com-nettiadressiin, hakusana Pitkäkatu 25. Yli 700 nimen kuntalaisaloitteen allekirjoittaja, osallistu myös tähän!

Leena Järvinen, Jyväskylän Flamencoyhdistyksen pj.

Juha Kuurajärvi, Yläkulttuuri ry:n pj.

Anja-Riitta Matilainen, Kuvataideseura Kirjo ry:n pj.

Pirjo Nousiainen, Pitkäkadun Kukkatalon yrittäjä

Mäkituvan ja Mäkitorpan taiteilijat