Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Vanhaa vaalivat ovat kaupungille lottovoitto

Yksityisillä toimijoilla on Jyväskylässä iso rooli perinteisten historiaa huokuvien rakennusten säilymisessä. Tunnetuin perinteiden vaalija kaupungissa on ollut mesenaatti Kauko Sorjonen, jonka säätiön omistuksessa on ollut esimerkiksi Kuokkalan kartano, Juomatehdas, Kirjailijatalo sekä Beckerin ja Wivi Lönnin talot.

Vastuu historiasta on vähitellen siirtymässä seuraaville sukupolville. Kuokkalan Kartanon uusi elämä alkoi, kun IT-taustainen kaveriporukka perusti yrityksen Castlevania ja osti kartanon joulukuussa 2020. Syksyllä 2021 kartanoon aukesi ravintola ja samalla ovet yeisölle.

Lutakossa niin ikään perinteinen maamerkki Schaumanin Linna vaihtoi omistajaa syksyllä 2021. Uusi omistaja on USF Invest, jonka taustalta löytyvät esimerkiksi Simo Ratilainen ja Marika Salonen, jotka vaikuttavat myös Kuokkalan Kartanon omistavassa yhtiössä.

Kunnostetaanko rakennukset piiloon.

Jyväskylän keskustassa historiaa huokuu Toivolan vanha pihapiiri, joka heräsi uudelleen henkiin kymmenen vuotta sitten. Pihan isäntänä ja puuhamiehenä toimi pitkään Margo Saxberg. Nyt pihasta huolehtii Arto Hakanen, joka vastikään kasvatti rooliaan vanhan vaalijana ostamalla Jyväskylän Vanhan pappilan.

Historiallisia rakennuksia hankkineet yrittäjät näkevät niissä lisäarvoa omalle toiminnalleen.

Kaupungille vanhaa arvostavat yrittäjät ovat lottovoitto. Historian pysyminen ja näkyminen katukuvassa lisää viihtyvyyttä ja kiinnostaa matkailijoita. Lisäksi tiloista ja miljööstä vastaa yksityinen toimija, jolloin kaupungin ei tarvitse käyttää verovaroja historian säilyttämiseen. Kaupallisen toiminnan kautta vanhaa pääsevät vaalimaan ne kaupunkilaiset, joille sillä on merkitystä. Yhtälö toimii niin kauan, kuin on vanhaa vaalivia yrittäjiä.

Historiallisten ja suojeltujen kohteiden valjastaminen kannattavaan liiketoimintaan on samalla tarkkaa tasapainoilua. Liian löysillä määräyksillä tuhotaan vanhaa ja liian tiukoilla vaatimuksilla tapetaan toimintaedellytykset.

Kaupunkilaisten mielipiteitä jakavat esimerkiksi Schaumanin linnan puutarhaan suunniteltu lisärakentaminen sekä viimeisimpänä Pitkäkadun suunnitelma, jossa vanhasta Mäki-Matista muistuttavat puutalot Mäkitorppa ja Mäkitupa jäisivät uuden asuinalueen keskelle. Kaavassa uusi omistaja velvoitetaan kunnostamaan suojellut talot.

Mäki-Matissa kuuma kysymys on, kunnostetaanko rakennukset piiloon.