Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ammattiluokanvalvojat tukemaan nuoria ja kouluyhteisöjä

Akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aron tekemän tutkimuksen mukaan nuorten kouluhyvinvointi on vähentynyt ja siten kouluinto on heikentynyt. Viimeisin kouluterveyskysely tukee Salmela-Aron tutkimusta.

Kaikki nuoret eivät voi huonosti, mutta silmiinpistävää on terveysongelmien polarisoituminen. Oppimistulokset ovat laskeneet ja oppilaiden tuen tarve on kasvanut ja edelleen kasvaa. Edellä mainitut asiat luonnollisesti lisäävät opettajien työtaakkaa, työuupumusta, joka osaltaan johtaa alanvaihtoihin. Koulut ovat moniammatillisia työyhteisöjä, joissa ihmisillä ja asioilla on syyseuraus suhteet. Työntekijöiden työhyvinvointi heijastelee oppilaisiin ja päinvastoin.

Koulun ja kodin välinen yhteydenpito on viime vuosien aikana entisestään lisääntynyt. Oppituntien jälkeen sähköisiin järjestelmiin (esim. Wilma) kirjataan oppituntien asioita ja oppilaiden erilaisia tuen lomakkeita täytetään. Uusi oppilaiden poissaoloihin puuttumisen malli on hyvä, mutta se luonnollisesti työllistää luokanvalvojia.

Aineenopettajilla jää vähemmän aikaa perustehtävän tekemiseen eli tuntien suunnitteluun, opetuksen kehittämiseen ja itse opettamiseen. Palautetaan opettajille autonomia, mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää asiantuntijatehtäväänsä kokonaisvaltaisesti.

Kouluihin on pikaisesti tarve saada ”jotain” konkreettista lisää; tukea, resursseja, apua opettajille ja sitä kautta turvataan nuorten kasvua ja kehitystä.

Tämä ”jotain” voisi olla ammattiluokanvalvojajärjestelmä. Tällä uudella ammattiryhmällä olisi aikaa tehdä tiivistä yhteistyötä koulun ja kodin välillä sekä puuttua oppilaita kuormittaviin tekijöihin jo varhaisessa vaiheessa. Ammattiluokanvalvoja toimisi ”turvasatamana” sekä oppilaille että huoltajille.

Olisiko tässä yksi ratkaisu ja tulevaisuuden tukivaihtoehto, uusi ammattiryhmä, joka palauttaisi oppilaiden kouluhyvinvoinnin ja kouluinnon. Sitoutuneet ja motivoituneet opettajat saisivat keskittyä opettamiseen ja oppilaiden tiedonjanon ylläpitämiseen.

Me kristillisdemokraatit haluamme panostaa koulutukseen ja sivistykseen. Hyvä peruskoulu on suomalaisen koulujärjestelmän kivijalka. Nyt on aika vahvistaa tätä kivijalkaa.

Kirjoittaja on TtM, palvelujohtaja, kansanedustajaehdokas (kd.)