Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Odotusten lasku helpottaa pysäköintiä

Avain onneen on odotusten laskeminen. Se lienee yksi syy siihen, miksi pessimistinen Suomen kansa tutkitaan vuodesta toiseen maailman onnellisimmaksi.

Tästä voisi olla apua myös pysäköintiin: Esimerkiksi pysäköinti Jyväskylän keskustassa muuttuu paljon helpommaksi, kun ei edes yritä etsiä maksutonta paikkaa tai päästä aivan asiointipaikan viereen.

Vielä helpompaa on ajaa pysäköintitaloon. Silloin ei tarvitse huolehtia ajan riittävyydestä ja maksaa vain käytetystä pysäköintiajasta. Poikkeuksia ovat toki keskustan ahtaat loukot esimerkiksi torin alla ja Kolmikulmassa, joissa nirhaumien välttäminen edellyttää erinomaista auton ulottuvuuksien hahmottamista. Onneksi tuoreemmissa taloissa on paremmin tilaa.

Pitäähän sähköautokin pysäköidä.

Autoilu herättää meissä ihmisissä paljon tunteita. Päästöjä on vähennettävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja yksi keskeinen vähennyskohde on liikenteen päästöt. Yksi autoilun vähennyskeino on sen houkuttelevuuden vähentäminen. Usein se tarkoittaa autoilun hankaloittamista ja kustannusten nostoa.

Autot halutaan pois katukuvasta kaavoittamalla autottomia alueita ja piilottamalla pirssit maan alle. Esimerkiksi Sairaala Novan pihalla näkyy, kuinka nykyaikaisessa suunnittelussa pysäköinnille ei jätetä tarpeeksi tilaa.

Autoista ja niiden tarpeesta ei Suomessa kuitenkaan päästä hetkessä eroon. Pysäköinnin hankaloittaminen ei liene kovin tehokas keino vähentää päästöjä. Pitäähän sähköautokin pysäköidä.

Toisaalle autot sopivat paremmin kuin toisaalle. Jyväskylän keskusta toimii hyvin, kun Kauppakatu on rauhoitettu kävelykäyttöön aivan ytimessä. Sen sijaan esimerkiksi Keljossa ihmetyttää, kuinka automarketin pysäköintialueelle ajamisesta on saatu niin monimutkainen. Onneksi alueelle pääsee useammasta kohdasta, niin voi välttää sumpun.

Sairaala Nova on se paikka Jyväskylässä, jonne maakunnastakin on aika ajoin pakko ajaa. Myös sairaalalla pääsee helpommalla, jos ei edes yrittää pysäköidä aivan ovien lähelle.

Novan alueella pysäköinnistä ja erityisesti sen rajoituksista kerrotaan enemmän sivulla 7.