Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hosumalla tehty translaki aiheuttaa turvattomuutta

Vaalikiimaiset vasemman laidan puolueet kokoomuksen tukemana ovat halunneet sivuuttaa lukuisten asiantuntijoiden huolet translain haittapuolista.

Vaikuttaa siltä, että laki on saatava läpi keinolla millä hyvänsä, jotta lain edistäjät voivat sitten vaalitoreilla kehua roteesti olevansa ihmisoikeuksien puolestapuhujia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksytty lakiesitys ei mielestäni edelleenkään vastaa esimerkiksi poliisihallituksen esittämiin huoliin. Poliisihallituksen mukaan ilmoitusmenettely voi mahdollistaa prosessin väärinkäytön. On mahdollista, että sukupuolen vahvistamista haetaan oman edun tavoittelemiseksi huolimatta hakijan todellisesta sukupuolikokemuksesta. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa hakijan tavoitteena on välttyä maanpuolustusvelvollisuudelta tai hyötyä muulla tavalla toiseen sukupuoleen kuulumisesta.

Hallituksen lakiesityksessä todetaan, että sukupuolen määritys olisi mielipidekysymys. Ajattelen perinteisesti, että sukupuoli määräytyy lähtökohtaisesti ja biologisesti geenien perusteella. Mielestäni sukupuolen vaihtamisen yhteydessä tulee vaatia pysyvyyttä ja perusteellista selvitystä.

Todellinen sukupuolenvaihdos on pitkä ja raskas prosessi, jonka aikana on tarpeellista huolehtia yksilön hyvinvoinnista ja se onnistuu parhaiten terveyspalveluiden kautta.

Tämän kaiken keskellä ajattelen myös, että ihmisiin, jotka kokevat epävarmuutta oman sukupuoli-identiteettinsä kanssa tai kokevat kuuluvansa toiseen sukupuoleen, tulee suhtautua arvokkuudella ja kunnioituksella.

Kirjoituksen teossa on hyödynnetty transihmisen näkemystä ja mielipidettä.

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (kesk.) Uuraisilta.