Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Raha, sote, turvallisuus ja ympäristö

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on aikaa yhdeksän viikkoa. Vaalipäivä on 2. huhtikuuta, heti aprillipäivän jälkeen.

Vaaleja kohti mennään poikkeuksellisissa olosuhteissa. Venäjä käy Euroopassa sotaa Ukrainaa vastaan ja on saanut Suomen hakeutumaan sotilasliitto Naton jäseneksi. Jäseneksi hyväksyminen on kesken, tarvitaan vielä Turkin ja Unkarin hyväksyntä.

Kotimaassa ostovoima heikkenee, korot nousevat, energia on historiallisen kallista ja siitä uhkaa tulla pulaa. Keskustelua herättävät myös nuorisojengit, maaseudun autioituminen, terveyspalveluiden saavutettavuus ja sote-rahan riittävyys sekä valtion velkaantuminen.

Puhutaanko asioista, jotka koetaan merkityksellisiksi?

Etenkin nuorempien mielen päällä ovat ympäristöasiat – ilmastonmuutoksen hidastaminen ja luontokadon pysäyttäminen.

Keskustelunaiheet näkyvät myös Uutissuomalaisen teettämässä ja viikonloppuna julkaisemassa gallupissa. Sen mukaan suomalaiset haluavat vaalien tärkeimmiksi teemoiksi valtiontalouden, verotuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon. Seuraavana listalla ovat lasten ja nuorten hyvinvointi sekä ympäristö- ja ilmastoasiat.

Isot yhteiskunnalliset asiat ovat ensimmäisten kyselyjen perusteella saamassa kansan vaaliuurnille. MTV Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä yli 80 prosenttia vastaajista kertoo äänestävänsä varmasti eduskuntavaaleissa.

Edellisissä eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli vajaat 70 prosenttia. Taloustutkimuksesta arvioidaan, että toteutunut äänestysvilkkaus on yleensä kymmenisen prosenttiyksikköä pienempi kuin mielipidemittauksissa. Sen perusteella aktiivisuus olisi nousussa.

Suur-Jyväskylän Lehti kysyy lähiviikkoina paikallisesti eri tahoilta, mistä asioista tulevissa eduskuntavaaleissa pitäisi puhua.

Tällä viikolla ääneen pääsevät eläkeläiset. Tulevina viikkoina kuullaan myös muiden muassa maahanmuuttajatahon, lapsiperheiden ja elinkeinoelämän ajatuksia kevään tärkeistä vaaliteemoista.

Äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa se, puhutaanko vaalien alla asioista, jotka äänestysikäiset kokevat merkityksellisiksi.