Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tapa ihmisiä omilla hassuilla terveisillä!

Lähetä viestisi venäläisille valloittajille! Sinulla on mahdollisuus lähettää örkeille tervehdys tykistön kranaattiin kirjoittamallasi tekstillä. Saat valokuvan allekirjoitetusta kranaatista, jossa on tilaamasi teksti.

Näin toimii Sign My Rocket -projekti, jonka avulla Ukrainan armeijaa voidaan avustaa lahjoituksilla. Lahjoituksen vastineeksi voidaan tosiaan kirjoittaa kranaattiin oma tervehdys tykinruoaksi joutuville venäläisille sotilaille.

Somekuvien perusteella kranaateissa on lukenut muun muassa “jaxuhali”. Eräs kansanedustaja puolestaan lähetti terveisiä venäläisarmeijalle tekstillä ”suurin osa suomalaisista ei ole paavoväyrysiä”.

Vastikään Iltalehti uutisoi Ukrainassa alasammutusta dronesta, jossa oli lukenut venäjäksi ”S Novym Godom!!!” (eli ”Hyvää Uutta Vuotta!!!”)

Oman tervehdystekstin saaminen kranaattiin tekee sodankäynnistä epämiellyttävällä tavalla helpommin lähestyttävän.

Iltalehden mukaan toivotus oli ollut ”häijy”, mutta Sign My Rocket -kampanjan teksteistä uutisoidessaan lehti ei ole tätä luonnehdintaa käyttänyt.

Olen itsekin Ukrainan puolella – ja miksipä en olisi Venäjän aloitettua kohta vuosi sitten järjettömän sodan. Ja ymmärrän kyllä, että Sign My Rocketin pohjimmaisena tarkoituksena on auttaa Ukrainaa, koska lahjoitukset menevät maan puolustamiseen. Tästä huolimatta kranaattien varustaminen yksityisten ihmisten hauskoilla tervehdyksillä tuntuu pohjimmiltaan kummalliselta. Esimerkiksi siksi, koska kranaatit silpovat ihmisiä palasiksi.

Oman tervehdystekstin saaminen kranaattiin tai rakettiin tekee mielestäni sodankäynnistä epämiellyttävällä tavalla helpommin lähestyttävän.

Ehkä tällainen toiminta voi jossain määrin nostattaa koko Euroopan unionin laajuista puolustustahtoa, koska Ukraina taistelee samalla Euroopan rauhan puolesta.

Pasifistina en voi kuitenkaan välttyä ajatukselta, että sotiminen on kuitenkin osaltaan ihmisten tappamista.

Ajatusleikkinä voidaan miettiä, miltä lahjoituksen tehneeltä tuntuisi, jos paluupostissa tulisi vielä kuvallinen todiste siitä, miltä Venäjän sekopäisen hallinnon rintamalle pakottaman parikymppisen sotilaan ihmisruumis näyttää, kun hassulla tekstillä varustettu kranaatti on osunut osoitteeseensa. Entäpä, jos venäläisiä kohti tarkoitettu hupaisa meemikranaatti osuukin vahingossa ukrainalaiseen sairaalaan tai päiväkotiin?

Tervehdystekstien ideoijat eivät kuitenkaan tällaisesta koskaan tiedä. Siksi Sign My Rocketin idea osaltaan toimiikin.

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.