Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tuhannen ja yksi tarinaa

Edessämme on koskematon vuosi täynnä mahdollisuuksia. Toteuttamista vaille valmiita päiviä. Huikea juttu.

Minulla on lasten kanssa tapana askarrella vuoden vaihtuessa unelmakartat jääkaapin oveen. Leikkaamme ja liimaamme kartongille lehdistä sellaisia kuvia ja sanoja, joiden toivoisimme toteutuvan kyseisenä vuonna. Viime vuosina olen haaveillut liikunnan, rakkauden ja ilon kanssa taas julkisesta kirjoittamisesta. En ole mikään pöytälaatikkoon kirjoittaja. Sanoilla täytyy olla lukija.

Tänä vuonna minun unelmakarttani vuodelta yksi ja kaksi käyvät toteen. Saan kirjoittaa aitoon, oikeaan lehteen. Olen sinun, hyvä Suur-Jyväskylän Lehden lukija, uusi kolumnisti. Jännittävä vuosi meillä edessä.

Top10-listalla uuden vuoden lupauksissa suomalaisilla ykkösenä on lupaus viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Sijalla numero 6 on klassikko “Lopettaa juominen tai vähentää sitä.”

Tässä iässä darrat näkyvät niin naamassa kuin lompakossa!

Tuhat ja yksi yötä sitten tein nämä kaksi lupausta. Raittius on ollut aikuisen elämäni paras päätös. En tiedä kauanko kestää. Päivä kerrallaan. Niin kuin tiiätte. Trendikkäästi olen sober curious eli kiinnostunut alkoholittomuudesta.

Oikeasti olen kiinnostunut itsestäni ja rahoistani. Tässä iässä darrat näkyvät niin naamassa kuin lompakossa! Ihanaa on ollut se, että mikään ei ole enää “seitin ohutta” tai “kännissä ja läpällä”.

Viina on virrannut elämässäni 17-vuotiaasta asti. Sen enempää ajattelematta sitä olen mennyt virran mukana. Sen avulla olen juhlinut elämää. Pitänyt hauskaa. Nostanut maljaa sivistyneesti. Eläville ja kuolleille. Tanssinut pöydillä ja kontannut niiden alla. Ryypännyt pullonsuusta. Tutustunut uusiin ihmisiin. Hävittänyt tavarat, estot, itsekunnioituksen ja muistin. Nollannut? Kyllä. Sen avulla olen itkenyt elämää. Naukkaillut yksinäisyyteen. Lohduttanut ystäviä. Se on ollut yhteenliimaava aine. Myös erottava.

Tällaista aikaansaava superjuoma on Suomessa eniten käytetty päihde. Ja sitä meinaan käytetään. Arvasitko, että näin meidän kesken jaettuna, jokainen yli 15-vuotias suomalainen kuluttaa vuodessa noin 9 litraa puhdasta alkoholia. Siinä on irvistelemistä. Tällä eliksiirillä on yhteyksiä yli 200 sairauteen. Tarjolla on syöpää, sydänsairauksia, muistiongelmia. Ei siis mikään terveysjuoma. Silti Jepellä on jano. Mulla ei enää.

Mutta uusi vuosi on kivaa aikaa. Tekipä lupauksia tai ei. Tulevaisuutta voi yrittää ennustaa vuosihoroskooppeja lukemalla. Povata itselleen rakkauksia ja rikkauksia. Miettiä mihin suuntaan lähtisi? Olisiko hetken paikoillaan?

Vinkki vitonen: Silloin kun avaimet on vähän niin kuin omassa kädessä, kannattaa vaan nauttia. Hyvää uutta vuotta sinulle!

Kirjoittaja on maailmaa ihmettelevä, kaunis, riehakas ja onnellinen yksinhuoltaja.