Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Välipäivinä tuli ikävä avokonttoria

Moni oppi koronavuosina tekemään keskittymistä vaativia töitä etänä kotona. Heillä ei ollut alakouluikäisiä tai sitä nuorempia lapsia seuranaan.

Yhtä lailla moni oppi altistusaikojen pakollisina etätyö- ja varsinkin etäkouluaikoina arvostamaan työpisteen ergonomiaa, yhteisiä pelisääntöjä, lounasravintolaa ja aikuisia ympärillä.

Koulujen pitkät lomajaksot tietävät meille junan tuomille ja alakouluikäisten lasten vanhemmille ylimääräisiä järjestelytarpeita, kun mummolat ovat kaukana, muksut varhaiskasvatuksen ulottumattomissa ja omat lomat käytetty.

Viime kesinä vuosilomat on poltettu vaimon kanssa ”läpsystä vaihto” -periaatteella. Kun siihen lisätään vielä viikko mummolassa ja toinen toisessa, selvitään koulujen alkuun.

Näköjään lapset saavat tahtonsa läpi joko isoäidin tai luontoäidin kautta.

Syysloma lutvittiin jotenkin.

Vuorotyöläisellä oli arkivapaita ja konttorirotalla etätyömahdollisuuksia.

Joulun arkivapaat olivat ennätyslyhyet. Jo Tapaninpäivän jälkeen loppuivat yhteiset lomapäivät ja hermot. Pinnaa lyhensivät joulupukin tuomat ja huonosti yhteen soivat isoääninen pehmonuoliase, jatkuvasti höpöttävä robottikoala sekä sähkökitara ja vahvistin.

Kun möly äityi mahdottomaksi, heitin koko porukan ulos. Alkoivat rakentaa lumilinnaa.

Aluksi ulko-ovi kävi viiden minuutin välein, sillä rakennusprojektiin tarvittiin aina jotain uutta välinettä. Edellisvuosien katoamistapausten vuoksi esimerkiksi rautalapioni käyttö vaatii luvan. Myös pulkkien perään kysyttiin. Niitä ei löytynyt, koska olin edellisiltana siirtänyt niitä metrin ja nostanut seinän viereen omille paikoilleen.

Kun kyseleminen ja melu loppuivat, huolestuin. Ja syystä. Yllätin yhden yrittämästä jäädyttää vedellä taloyhtiön pihaa. Toiset olivat juonessa mukana. Lasten jäädytyksen onnistuin estämään, mutta vuodenvaihteen vesisateelle en voinut mitään. Näköjään lapset saavat tahtonsa läpi joko isoäidin tai luontoäidin kautta.

Työpaikalla olen etuoikeutettu, sillä saan tarvittaessa oven kiinni. Välipäivien kotikonttorin olisin vaihtanut ilomielin myös avokonttoriin. Avokonttorissa on ääniä, liikettä ja keskeytyksiä, mutta ne ovat jokseenkin työelämään liittyviä ja harvoin täysin ennennäkemättömiä. Työpaikoilla on yleensä myös tiloja, joita voi hyödyntää erityistä keskittymistä vaativiin tehtäviin. Ja työkaverit ymmärtävät kerrasta, kun pyytää hiljaisuutta.

Eräs haastateltava totesi koronan pakottaneen työnantajat luottamaan työntekijöihin. Väittäisin, että monen työntekijän se on opettanut myös arvostamaan työpaikkoja.

Koululaisten loma jatkuu loppiaisen yli. Siihen saakka on onnistuttava yhdistämään työ- ja perhe-elämä. Onneksi vuoden alku on toimituksessa yleensä rauhallisempi kuin edellisen loppu.