Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hevonen luo työtä ja hyvinvointia – alan rahoitus on varmistettava

Hevosala tuo työtä ja elinvoimaa alueille, jossa sitä on muuten vaikea löytää. Alan yrityksiä arvioidaan olevan Suomessa noin 3 000, joista noin 17 prosenttia toimii maaseudulla. Hevosala työllistää noin 15 000 tekijää koko- ja osa-aikaisesti eli suurin piirtein samaa luokkaa kuin Lapin matkailu.

Kun myös harrastajat lasketaan mukaan, niin kaiken kaikkiaan hevosten kanssa on kosketuksissa jopa 600 000 henkilöä. Esimerkiksi ravihevosten valmennuksen, ruokinnan ja palveluiden ostoista syntyy vuosittain liikevaihtoa noin 200 miljoona ja koko alan liikevaihto on jopa miljardin.

Veikkauksen kautta totopelit tuo valtion kassaan yli 60 miljoona vuosittain ja tuosta summasta, kun otetaan kaikki kulut pois, hevosalan rahoitus on noin 40 miljoonaa vuodessa. Se jyvitetään radoille, ratojen investointeihin, keskusjärjestölle, alueille sekä yritystoimintoihin.

Hevosten kanssa on kosketuksissa jopa 600 000 henkilöä.

Vuosi 2024 tuo muutoksia, kun rahapelaamisen kytkös puretaan. Meidän tulee varmistaa, että jatkossakin alan rahoitus on vakaalla pohjalla, pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. Kun pidämme huolta alan edellytyksistä, niin tulevaisuudessa ala voi kasvaa entisestään esimerkiksi luontomatkailun, terapiatoiminnan ja hyvinvoinnin tuottajana. Hevonen antaa fyysisiä elämyksiä ja tunnetta, kun vaan maltamme sulkea ne ipadit ja iphonet.

Maatalouden lisäksi myös hevosalan yrittäjät kärsivät hintojen sekä energian hinnan merkittävästä noususta ja nyt puhutaan pienikatteisesta alasta. Jotta turvaamme nykyiset toimintaedellytykset ja annamme mahdollisuuden kasvuun sekä kehittämiseen, on meidän pidettävä rahoitustaso vähintään nykyisellä tasolla.

Suomalainen hevosurheilu sekä -harrastus ovat eettisesti sekä eläinsuojelullisesti kestäviä ja itse asiassa suomalainen hevosurheilu on kansainvälisesti tunnettua ja korkeatasoista. Kaiken keskiössä on hevosen hyvinvointi. Suomenhevonen on uniikki suomalainen alkuperäisrotu ja osa elävää kulttuuriamme.

Suomenhevosen säilyminen on pitkälti raviurheilun ansiota. Turvataan jatkossakin tämän hienon harrastuksen ja urheilun rahoitus.

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Jyväskylä