Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Hyvinvointialueilla on isoja ongelmia ratkottavana

Hyvinvointialueet ottivat vuodenvaihteessa vastuulleen sosiaali- ja teveyspalvelut sekä pelastustoimen. Alueiden päättäjät valittiin vuosi sitten tammikuussa, joten aikaa valtavan muutoksen organisoimiseen oli vähän. Puheissa soteuudistus on toki ollut jo vuosia.

Siirtymävaiheessa tärkeintä on turvata, että apua tarvitsevat saavat sitä sujuvasti muutoksesta huolimatta. Henkilöstöä mietityttää, tuleeko palkka sovitusti ja ajallaan, sillä pääkaupunkiseudulla järjestelmät ovat aiheuttaneet ongelmia muutostilanteissa. Ehkä samat virheet osataan välttää.

Todellinen työ alkaa siirtymävaiheen jälkeen. Hyvinvointialueilla on ratkaistavanaan esimerkiksi hoitoon pääsyn ja päivystyksen ongelmat sekä paheneva työvoimapula.

Resurssipula pakottaa tekemään rajuja arvovalintoja.

Kätensä murtanut yli 80-vuotias läheinen on joutunut odottamaan kuukausia leikkaukseen pääsyä. Leikkaukseen ei pääse nopeasti, koska jono on pitkä ja siihen tulee jatkuvasti lisää ihmisiä. Jonoa ei pystytä nopeasti lyhentämään, koska työntekijöistä on pulaa.

Nuoret ja työikäiset ohittelevat jonossa. Veronmaksajien eurot eivät tahdo riittää edes nyt palveluiden ylläpitoon, eikä tilannetta ole varaa pahentaa viivästyttämällä työhön paluuta saati riskeeraamalla työkykyä kokonaan.

Resurssipula pakottaa tekemään rajuja arvovalintoja. Viivästyneen leikkauksen vuoksi kaatumiseen saakka omakotitalossa itsenäisesti asuneen vanhuksen arki muuttuu vuoteessa odottamiseksi. Jo aikoja sitten eläkepäivänsä ansainnut vahnus kärsii kivuista, eikä niiden vuoksi voi ylläpitää toimintakykyään ja luiskahtaa raskaamman avun tarvitsijoiden joukkoon.

Juuri jonossa ohittaneen kuntoon korjatun työikäisen veroeurot eivät enää riitä kattamaan vanhusten hoitoa.

Ratkaisujen etsiminen kannattaa aloittaa työvoimasta, sillä sen puute vaikuttaa kaikkeen ja käy koko ajan kalliimmaksi. Paremmat resurssit parantavat väen jaksamista, työn vetovoimaa ja siinä viihtymistä. Vaikutukset heijastuvat palveluihin, joihin pääseekin ajoissa.

Vaikka raha aika pitkälle ratkaiseekin, ei kyse ole pelkästään siitä. Tarvitaan myös valmiutta ja rohkeutta kokeilla uusia tapoja toimia ja johtaa.