Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Joulun tunnelmaa liikuntasalissa

Olen jouluihminen. Tykkään hämärästä valaistuksesta, koristeista, tietyistä perinteistä ja joulun tunnelmasta.

Vaikka valot ja koristeet vedetään esiin jo joulukuun alussa ja kuusikin koristellaan hyvissä ajoin, tuntuu joulumielelle pääseminen vuosi vuodelta vaikeammalta. Usein se tapahtuu vasta jouluaattona.

Ruuhkavuosilla on varmasti osuutta asiaan. Samoin arjen kanssa ristiriidassa olevilla odotuksilla siitä, että joulun pitäisi olla rauhallinen. Pariin–kolmeen arkipyhään ladataan kovat paineet.

Moni joulu rakennetaan omien ja lasten toiveiden kompromisseista, tavallista tuhdimmista ruokaostoksista ja raivokkaasta siivoamisesta. Valmisteluja tehdään, jotta aattona ja joulupäivänä ei tarvitse tehdä juuri mitään. Paitsi ruokaa.

Oman joulun eteen olen tehnyt vasta kompromisseja, koska jouluna asioita pitää jättää myös viime hetkeen.

Viisaammat, mutta ennen kaikkea varttuneemmat muistuttavat, että kannattaa nauttia vuosista, jolloin lapset ovat pieniä. Töiden, koulun, päiväkodin ja harrastusten aikatauluttamisen keskellä se on usein vaikeaa.

Ehkä juuri siksi joulutunnelma yllätti tänä vuonna liikuntasalissa. Koulun joulujuhlassa oli pakko istua hetki hämärässä hiljaa ja paikallaan. Koulun väki oli koristellut ja valaissut salin hämyiseksi, ja musiikkina soivat tutut joululaulut. Tunnelma vei vuosien taakse, ja toi mieleen ajat, jolloin itse jännitti lähestyvää joulua. Nyt sai jännittää jälkeläisten esiintymistä. Jännitys säilyi myös muissa esityksissä, sillä tuskin edes opettajat lopulta tiesivät, mitä lavalla lopulta tapahtuu.

Jouluun kuuluvat myös toiveet. Tänä vuonna pukilta on toivottu kuulemma ennen kaikkea rauhaa. Toiveeseen on helppo yhtyä. Tuskin pukki voi ainakaan pahentaa tilannetta.

Toissijaisina toivelistaan lisäisin lauhoja ja tuulisia päiviä. Jos tuuli kaataa puita, niistä voisi tehdä takkaan sopivia.

Olkiluotoon toivon lisää insinöörejä ja katujengeihin vähemmän nuoria. Vakavien sairauksien varalta vakuutuksia myyville soisin vapaata jouluviikolle, etteivät pelottele taudeilla juuri ennen aattoa.

Joulu saisi olla valkoinen, mutta talven ei tarvitse olla yhtä luminen kuin edellisvuosina. Nyt on tupruttanut jo ihan mukavasti.