Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta | Senioriliikuntaa

Täytin kesällä 75 vuotta. Siis vanhus. Harrastan vanhusliikuntaa. Kömpelö sana. Liikkuvamman tuntuinen sana on muodikas senioriliikunta. Paras sana olisi terveysliikunta, sillä juuri siitä on kyse eikä mistään muusta.

Ikäinstituutti lähetti postissa oppaan ”Lisää voimia vuosiin”. Asiaa 11 sivulla. Isoja otsikoita, nättejä kuvia, mutta hyvin vähän tekstiä. Ei vanhuuden höppänä osaa paljon lukea, hän on tullut lapseksi jälleen.

Piilotan parikin Jyväskylän etevien liikuntatieteilijöiden kirjaa hyllyyni. Vielä pari vuotta sitten uskalsin niitä lukea, kun en ymmärtänyt olevani höppänä. Nyt minulle pitää puhua hitaasti ja selkeästi.

Vielä pari vuotta sitten uskalsin niitä lukea, kun en ymmärtänyt olevani höppänä. Nyt minulle pitää puhua hitaasti ja selkeästi.

Yksi oppaan otsikko on ”Huomaa hyvä”. Totta ihmeessä on syytä huomata. Otsikon lisäksi on siinä kappalessa 3,5 riviä sanojakin. Onnistuisikohan lukea kaikki läpi? No ainakin puolet, tämän verran: ”Hyvän huomaaminen herättelee myönteisiä tunteita. Harjoittelun myötä hyvän huomaaminen ja arjen ilojen tunnistaminen tulee helpommaksi”.

Mutta pulinat pois ja tekoja tekemään! Katson kotini ikkunasta näkyvää Harjun erikoiskokeen nousua. Tuosta ylös että heilahtaa, reippaasti kuin Kalle Rovanperä autollaan. Otan kävelysauvat ja lähden nousemaan. Puolivälissä nousua alkaa hengästyttää ja Harjun päällä huilailen sauvoihin nojaten. Sitten pieni lenkki ja paluu lähtöpaikalle. Toinen nousu tuntuu helpommalta kuin ensimmäinen ja kolmas toistakin helpommalta.

Sitten koukkaus Seminaarinmäkeen. Rinne ylös hyvillä nastakengillä Jyväskylän vanhimman rakennusken luota Seminaarinkadulta päärakennuksen viereen. Vähän kiertelyä kampusalueella. Tosi hieno ympäristö terveysliikkujalle. Koululaisten kirmailu urheilukentällä ja alakoulun pihassa virkistää mieltä. Mielenstrategian hoitoa, sanoi Antti Rokka. Paluu Harjulle norssin takaa.

Viimeinen kierros Harjulla vesilinnan ympäri Harjun taakse. Sinne on rakennettu hyviä kuntoilulaitteita. Kiitos kaupunki, huomaan hyvän, kuten ikäinstituutti neuvoo. Otan laitteet haltuun. Korona katkaisi kuntosalilla käynnit. Jäi vuoden kortti lähes käyttämättä. Enpä taida uutta korttia hankkia. Kuntosali on hyvä asia, mutta olen ulkoilmaihminen. Viihdyn paremmin ulkona kuin sisällä.

Kuusi kuntolaitetta toistoineen on mukava lisä kävelyyn ja sauvakävelyyn. Jatkossa lisää kävelykierroksia ja toistojen määriä laitteissa. Senioriliikunta Harjulla on ihan hyvä rospuuttokauden vaihtoehto.

Paras aika on vasta tulossa. Terveyshiihto. Viime talvi oli erittäin hyvä. Tasan sata käyntiä laduilla. Koronaan sairastuminen aiheutti viikon katkoksen rutiineihin. Ja ihan loppukeväästä lähdin mökille, vaikka olisi vielä voinut hiihtää.

Jyväskylä