Puhelintaan lounaalla selannut keski-ikäinen mies laittoi luurin sivuun ja totesi, että uutiset ovat aivan täynnä kriisejä ja ongelmia. Oikeassa oli. Sotauutiset ovat ylimpänä ja heti niiden perässä viimeisin sähkön hintaan kohottavasti vaikuttanut tapahtuma. Järjestys voi vaihdella.
Sääennusteiden sijaan kerrotaan lumikaaoksesta ja ikipyrystä. Uutisten pohjana ovat talvelle tyypilliset lumisade, pakkanen ja liukkaus. Toki on myönnettävä, että viime vuosina lunta on tullut kerralla aina koko talven tarpeiksi. Se taas muistuttaa ilmastokriisistä.
Iltapäivälehdessä eteen tulee vielä lista oireista, joiden vuoksi olisi viipymättä syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Kriisitunnelmaa ei ole syytä vierittää lapsille asti.
Moni kertoo vähentäneensä uutisten seuraamista. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” ei ratkaise ongelmia, mutta varmaankin helpottaa hetkellisesti ahdistusta. On helppo ymmärtää, miksi eläinten pentujen temmellystä seuraavat livelähetyksen ja sosiaalisen median kevyttä sisältöä tarjoavat lyhytvideot ovat juuri nyt kovin suosittuja.
Vajaan nelikymppisen miesmuistiin ei mahdu yhtä masentavaa joulun odotusta kuin nyt meneillään oleva, vaikka lamavuosistakin on muistikuvia.
Kevättalven sotapelko on haalistunut, tai tunteeseen on turtunut, mutta ajatus siitä on jäänyt varjoihin väijymään. Sotauutiset pitävät ukrainalaisten hätää esillä eikä heitä saakaan unohtaa.
Joulun alla auttamisen halu usein kasvaa, ja tänä vuonna hyviä kohteita riittää. Muiden auttaminen tuo myös itselle hyvän mielen ja vaimentaa omantunnon kolkutusta, kun asettelee joulukoristeita ehjään kotiin.
Ruokakori painaa yhtä paljon, mutta maksaa selvästi enemmän kuin vuosi sitten eikä lähimaksulla saa enää tankkia täyteen. Kun sähkölasku on maksettu, pitäisi hankkia myös joululahjoja.
Kaikesta huolimatta kriisitunnelmaa ei ole syytä vierittää lapsille asti. Ehkä hekään eivät aikanaan muistele tätä vuotta niin pahalla.
Tämän viikon Surkkari on muistutus siitä, että kaikesta huolimatta myös hyviä asioita tapahtuu. Aiheita ei ole valittu kriisejä kierrellen, mutta lehden uskaltaa lukea, vaikka olisi yliherkistynyt maailman tuskalle.