Viime kolumnissani kerroin sosiaalisen median palvelun Mastodonin suuresta suosiosta sen jälkeen, kun Elon Musk otti Twitterin johtajan pallin itselleen. Twitterissä on niin paljon käyttäjiä, etteivät joukkopaot aivan heti kaada sitä, mutta isojen nimien ilmoittaessa Twitteristä lähdöstään (kuten viimeisimpänä Jim Carrey), voivat ne aiheuttaa palvelulle vakavaa mainehaittaa.
Elon Musk tosin ei tunnu ainakaan twiittiensä perusteella välittävän muiden mielipiteistä. Muskin päätös löyhentää omistamansa somen moderointia on saanut kuitenkin monet – Euroopan unionia myöten – takajalalleen, koska moderointi ei ole aiemminkaan kehuttavasti toiminut. Toisille Muskista on tullut sananvapauden sankari, mikä on kummallista, sillä kaupallisen toimijan säännöt eivät liity sananvapauteen.
Sosiaalisen median palvelut kuten Facebook ja Twitter ovat yksityisiä yrityksiä, jotka voivat asettaa omia sääntöjään palveluihin tuotettuihin sisältöihin. Ne valvovat omien sääntöjensä noudattamista jotakuinkin mielivaltaisesti, koska niillä on siihen oikeus.
Sananvapaus ei tarkoita, että jokainen saa julkisesti sanoa mitä tahansa.
Käyttäjät ovat hyväksyneet palvelujen käyttösäännöt. Ne saavat tehdä käyttäjien viesteillä mitä tahansa ja vaikkapa sulkea yksimielisesti käyttäjätilejä, joten sananvapaudesta puhuminen on sosiaalisten medioiden kohdalla hieman hönttiä.
Olen itsekin saanut syytöksiä sananvapauden rajoittamisesta, kun olen poistanut omalta Facebook-seinältäni kommentteja, joita en halua sinne. Ei siinä ole kyse sananvapaudesta, vaan palvelun ominaisuudesta, jonka avulla voin poistaa seinältäni mielestäni paskoja mielipiteitä tai muuten vain väsyttävää öyhötystä.
Entäpä sitten, kun valtiolliset tahot puuttuvat sosiaalisten medioiden sisältöihin? Sekin voi edistää sananvapautta, jos asiat hoidetaan oikein. EU:n digipalvelusäädös (DSA) vaatii tiettyjä erityissääntöjä Euroopan unionissa toimiville erittäin suurille verkkopalveluille. Säädöksen mukaan niihin liittyy ”laittoman sisällön leviämisen ja yhteiskunnallisten haittojen riskejä”.
EU:n sisämarkkinoiden komissaari Thierry Breton on uhannut estää Twitterin toiminnan EU:ssa. Jotta tuleva Twitter 2.0 voi toimia EU:ssa, tulee palvelun muun muassa puuttua määrätietoisesti disinformaatioon sekä vahvistettava reippaasti sisällön moderointia – ja suojeltava sananvapautta.
Niin – vaikka Musk on toisille sananvapauden airut, on sananvapaus hataralla pohjalla, jos omistamansa alusta mahdollistaa disinformaation ja vihapuheen laajamittaisen levittämisen. Koulukino-sivusto muistuttaakin sananvapauden määritelmästä tärkeän osuuden, joka monilta unohtuu: “Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen saa julkisesti sanoa mitä tahansa, esimerkiksi levittää nettivihaa.”
Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.