Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kiusaamisen kirjo lisää vanhempien vastuuta

Kiusaamisesta voisi tehdä jutun vaikka joka viikko, sillä aihe on valitettavasti aina ajankohtainen eikä siitä ole vielä kirjoitettu tai puhuttu niin paljon, että ilmiö saataisiin kuriin.

Viime viikolla kiusaamista puitiin Kortepohjan päiväkotikoululla Jyväskylässä. Keskiössä olivat kiusaamisen havaitseminen, käsittely ja ehkäisy.

Kouluterveyskyselyiden perusteella kiusaaminen on lähtenyt jälleen kasvuun. Sama kokemus oli monella Kortepohjaan kokoontuneella vanhemmalla. Nimetön kouluterveyskysely on hyvä tapa kartoittaa kiusaamista. Nimettömyys kannustaa kertomaan arasta asiasta eikä kannusta huomionhakuisuuteen.

Somea on turha syyttää, kiusaamiseen tarvitaan aina ihmistä.

Yläkouluissa kyselyä on tehty vuodesta 1996 lähtien. Verrokkivuosia on ehtinyt kertyä jo runsaasti.

Kiusaamisesta päästään tuskin koskaan eroon. Ei ainakaan nykykonsteilla, joita on kokeiltu jo vuosia. Samaan aikaan teknologia ja verkko luovat jatkuvasti uusia alustoja ja mahdollisuuksia kiusaamiseen.

Verkossa pyörii jopa väkivaltaan kannustavia haasteita. Somella on tapana aika ajoin myös ”räjähdellä”, jolloin jokin yksittäinen julkaisu ja sen tehnyt henkilö saavat hetkessä ison huomion. Aika usein valokeilaan pääsee huonolla käytöksellä.

Teknologiaa ja sosiaalista mediaa on kiusaamisesta turha syyttää, kiusaamiseen tarvitaan aina ihmistä. Mutta teknologian ja uusien alustojen vuoksi vanhempien vastuu on kasvanut. Ja lapsen suojeleminen vaikeutunut.

Aikuisten velvollisuus on puuttua kiusaamiseen ja pyrkiä auttamaan kiusaamista kokenutta selviämään ja jatkamaan elämässä eteenpäin.

Kotona, kouluissa ja harrastuksissa paikalla on aikuinen, joka tarvittaessa puuttuu asiattomaan käytökseen. Somessa usein ei ole. Siellä kannattaisi käydä säännöllisesti, että tietäisi millaisessa rinnakkaistodellisuudessa lapset elävät ruudun takana.

Oman lapsen verkkokäyttäytymistä kannattaa vilkaista myös sillä silmällä, että hän voi olla se, joka kiusaa. Silloin vasta vaaditaankin vanhemmuutta ja viisautta hoitaa asia vastuullisesti. Tähänkin löytyy asiantuntijoilta hyviä vinkkejä.