Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Ruotsin tiellä?

Kysymys siitä, olemmeko Ruotsin tiellä, esitetään lähes aina, kun puhutaan ns. katujengeistä. Katujengi-kysymyksessä on selvää, että tuolla tiellä ollaan. Tästä esimerkkinä käy vaikkapa yleistyneet katuryöstöt poliisilaitoksemme alueella. Suuntana ei toivottavasti kuitenkaan ole yhtä pahat ongelmat kuin Ruotsissa.

Näitäkin uutisia lukiessa pitää ymmärtää, että myös tämä asia on politisoitu ja sitä myöten erilaisiin intresseihin perustuvia, ja jossain määrin asenteellisiakin ”uutisia” on kirjoitettu. Mutta tämä on tietysti ajan kuva muutoinkin. Aina kun uutisia lukee, pitää olla lähdekriittinen ja yrittää ymmärtää, mitä vaikuttimia jutun taustalla on.

Katujengi-uutisissa näkee usein puhuttavan esimerkiksi ns. no go -alueista, joita Ruotsissa joihinkin kaupunkeihin ja asuinalueille on kuulemma muodostunut. Eli alueita, jonne edes poliisi ei voi mennä. Tämä ei oikeastaan pidä paikkaansa, vaan poliisi voi Ruotsissakin mennä niille asutusalueille, jonne tarvetta mennä on. Tosin, näille alueille ei mennä yhdellä partiolla, eikä edes kahdella, vaan joissain tapauksissa joudutaan paikalle lähettämään useita partioita ja erikoisryhmiä ”suojaamaan” poliisin toimintaa. Siis ihan tavalliselle poliisitehtävälle.

Poliisitoiminta perustuu hyvin pitkälle siihen, että kansa luottaa poliisiin.

Toivottavaa on, että ainakaan tässä suhteessa emme ole Ruotsin tiellä. Tämä jo ihan vain siitäkin syystä, että meillä Suomessa ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta, ehkä Helsinkiä lukuun ottamatta, lähettää normaalille tehtävälle useita partioita tai erikoisryhmiä. Resurssimielessä emme todellakaan Suomen poliisissa ole Ruotsin tiellä, jossa poliisien määrää on lisätty tuhansilla. Suomessa, suhteessa asukaslukuun, poliiseja on huomattavasti vähemmän kuin missään muussa läntisessä maassa. Tässä olemme siis ykkösiä.

Poliisitoiminta perustuu hyvin pitkälle siihen, että kansa luottaa poliisiin. Luottamus ansaitaan tekojen kautta ja toistaiseksi Suomen poliisi on tässä onnistunut hyvin, ja on erilaisten tutkimusten perusteella vuosittain, ellei luotetuin, niin ainakin yksi luotetuimmista viranomaisista maassamme. Mutta joidenkin ennusteiden mukaan poliisin tilanne on muuttumassa. Luottamus saattaa olla katoamassa.

Luottamus siis ansaitaan tekojen kautta. Jokainen partio kentällä tekee parhaansa ja onnistuu lähes poikkeuksetta hyvin. Jokainen rikostutkija tekee parhaansa ja onnistuu myös lähes poikkeuksetta hyvin. Mutta mopolla ei voi mennä moottoritielle, sanotaan.

Tehtävämäärät kasvavat niin kentällä kuin tutkinnassa, puhumattakaan lupajonoista. Poliisin tekeminen ei vain aina riitä tehtävämäärien paisuessa. Ruotsissa, ”Ruotsin tiellä”, on lisätty poliisien määrää tuhansilla. Suomessa, ”Ruotsin tiellä”, poliisien määrää on lisätty muutamalla sadalla. Poliisien määrässä olemme lilliputti tasolla, mutta tehtävämäärissä emme. Yhtälö ei toimi.

Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.