Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Energiayhtiöillä on houkutus maksimoida voittoja

Sähkön hinnan ollessa korkealla energiayhtiöillä on houkutus hyödyntää markkinatilannetta voittojen maksimointiin. Myös kunnalliset energiayhtiöt, kuten Jyväskylän kaupungin omistama Alva, ovat lähteneet tähän mukaan.

Alvan voitontahkontaa perustellaan mahdollisuudella tulouttaa rahoja kaupungin kassaan. Ongelmana on, että pienituloiset joutuvat maksamaan sähköstä suhteellisesti korkeampaa hintaa kuin keski- ja suurituloiset. Tällöin korkea sähkön hinta on käytännössä veroluontoinen maksu. Järkevämpää politiikkaa olisi rahoittaa kaupungin toiminta suoraan verotuksen kautta pitämällä kuntaveroprosentti riittävällä tasolla.

Alvan toiminta rikkoo myös Jyväskylän kaupungin omia ilmastolinjauksia. Yhtiö on palannut polttamaan kivihiiltä varmuusvarastostaan saadakseen koko tuotantokapasiteettinsa käyttöön. Tämä ei ole viisasta tilanteessa, jossa Keski-Suomen tulee päinvastoin pyrkiä pois polttoon perustuvasta energiantuotannosta.

Kunnallisten energiayhtiöiden on muistettava yhteiskuntavastuunsa pitämällä hintansa kohtuullisena ja toimintansa ympäristön kannalta kestävänä. Tässä tilanteessa kertyvistä voitoista kannattaisi varata tuki välittömästi sähkölaskujen kanssa kamppailevien talouksien avuksi.